Standpunten

Een duw in de rug van onze ondernemers

Een gezonde economie zorgt voor meer welvaart en meer middelen om te investeren in alles wat we samen belangrijk vinden: onderwijs, gezondheidszorg, pensioenen of veiligheid. Om er maar enkele te noemen. 

Onze ondernemers en KMO's zijn durvers. Zij verdienen dan ook de nodige steun en bescherming zoals voor elke werknemer geldt, vindt Vooruit. Precies daarom heeft Vooruit ook voor zelfstandigen het minimumpensioen opgetrokken.

Vooruit staat voor een overheid die ondernemen makkelijk maakt en aanmoedigt. Dat vergt een eenvoudige en goede dienstverlening. Zo kunnen onze ondernemers en KMO's zich concentreren op wat telt: meerwaarde en economische welvaart creëren.

Meer eenvoud voor onze KMO's

Hoe complexer de administratieve regels, des te meer het geld en energie het kost voor onze ondernemers om ze na te leven. Per jaar kost het Belgische bedrijven en zelfstandigen meer dan 4 miljard euro om aan alle administratieve verplichtingen te voldoen.

Die zijn lang niet altijd noodzakelijk: zo vragen verschillende overheidsdiensten bijvoorbeeld telkens dezelfde informatie op. Dat is frustrerend en en behalve geld- ook tijdrovend. Vooruit dringt al jaren aan om zo'n vereenvoudiging. Digitalisering en automatisering zijn voor ons de sleutelwoorden om daar verandering in te brengen.

Bovendien, ook voor onze ondernemers en KMO's is het belastingsysteem bijzonder complex. Zonder dure advocaten en fiscale adviseurs kom je er niet meer uit. Voor grote ondernemingen en multinationals is zoiets geen probleem, voor KMO’s wel. Bovendien gaan veel belastingvoordelen nog te veel naar grote ondernemingen, terwijl het net onze ondernemers en KMO’s zijn die voor creativiteit en nieuwe ideeën zorgen. 

 Belastingen vereenvoudigen en automatiseren

Net zoals voor particulieren het geval is, pleit Vooruit voor een volledig vooraf ingevulde aangifte én automatische voorafbetalingen voor zelfstandigen en KMO’s. Denemarken en Estland bewijzen dat dit een perfect haalbare kaart is. Eenvoudig, snel en transparant.

Voor Vooruit kan het evenmin dat multinationals minder belastingen betalen dan onze KMO’s en ondernemers, en hen zo wegconcurreren. Daarom heeft Vooruit de voorbije jaren mee de internationale minimumbelasting op multinationals ingevoerd.

Daardoor betalen multinationals nu minstens 15% belasting op hun wereldwijde winsten. In de toekomst wil Vooruit dat internationale tarief optrekken naar 25%. Zo betalen multinationals dezelfde tarieven als lokale buurtwinkels.

 Dezelfde gegevens maar 1 keer verstrekken

Vooruit wil het 'only-once-principe' verankeren: dat principe zorgt ervoor dat ondernemingen dezelfde gegevens maar één keer moeten invullen en bezorgen aan de overheid. Welke overheid dat ook is. Dat vereist een doorgedreven digitale deling van gegevens over alle overheidslagen.

De voorbije jaren hebben alle overheden de digitale bocht genomen, wat alvast de hoeveelheid 'paperassen' en 'fichebakken' heeft verminderd. Systemen zoals Minfin zijn een plus. Het einddoel moet zijn om verschillende overheden – die vaak dezelfde vragen stellen - de antwoorden digitaal met elkaar te laten delen.

 Eén loket voor alle contacten

Ondernemers moeten kunnen aankloppen bij één enkel loket voor al hun contacten met de overheid. Het is niet aan hen om te bestuderen op welk niveau ze moeten aankloppen voor wat. Gekibbel over wie bevoegd is: daar heeft geen enkele ondernemer of KMO boodschap aan. 

 Subsidies voor KMO’s, niet voor multinationals

Tenslotte gaan vandaag nog te veel subsidies voor onderzoek en ontwikkeling naar multinationals. Vooruit strijdt ervoor om die middelen zo veel mogelijk aan onze ondernemers en KMO’s te besteden, die écht voor innovatie zorgen.

Strijd mee