Standpunten

Betaalbare, zekere en duurzame energie voor iedereen

De was doen, koken, het licht aan doen, je verwarmen in de winter: niemand kan zonder. Energie is een basisrecht. Voor iedereen.

De voorbije jaren zijn de energieprijzen echter enorm gestegen. Betaalbare energiefacturen verzoenen met de nodige strijd tegen klimaatverandering is dan ook de uitdaging waar Vooruit altijd zal voor strijden. 

Precies daarom moeten we ook afstappen van vervuilende energie, zoals fossiele brandstoffen, en volop investeren in energie van bij ons. Dat is goed voor de planeet én de portemonnee. 

1. Energie moet betaalbaar zijn

Voor Vooruit is energie een absolute basisvoorziening die voor iedereen betaalbaar moet zijn. Precies daarom hebben wij de btw op gas en elektriciteit verlaagd van 21% naar 6%, hebben we tijdens de energiecrisis het sociaal tarief voor mensen in moeilijkheden verruimd en maakten we komaf met de veel te dure ‘slapende energiecontracten’.

Maar er is meer mogelijk om de energiefactuur betaalbaar te houden, onder meer door de macht van grote energiebedrijven te breken. Zo strijdt Vooruit ervoor om een einde te maken aan de wildgroei van tariefformules, zodat consumenten de prijzen beter kunnen vergelijken en automatisch het voordeligste contract aangeboden krijgen.

We pleiten er ook voor om een einde te maken aan het ‘alles of niets sociaal tarief’ door een progressief sociaal tarief in te voeren. Zo helpen we ook veel werkende mensen die vandaag uit de boot vallen om aanspraak te maken op dat sociaal tarief, omdat ze net iets te veel verdienen. 

2. Energie moet duurzaam en zeker zijn

Energie moet behalve betaalbaar ook zeker en duurzaam zijn.

(1) duurzaam

De klimaatverandering is een rechtstreeks gevolg van verbranding van fossiele brandstoffen en dat bedreigt onze toekomst. Gelukkig bestaan er hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon die niet schadelijk zijn voor onze planeet.

De klimaatstrijd is een strijd waarin een sterke overheid het voortouw moet nemen, vindt Vooruit. Wij hebben nooit geloofd in een systeem waarbij je tegen iemand zegt: jij moet nu eens op je eentje je woning renoveren, een warmtepomp aanschaffen, je dak vernieuwen en als je kunt, ook nog eens een elektrische auto kopen.

Voor de meeste mensen is dat gewoon niet te betalen. Zo komen we geen stap verder. De klimaatomslag moeten we voor iedereen mogelijk maken met collectieve maatregelen.

(2) zeker

Energie moet ook altijd zeker zijn: het licht mag nooit uitvallen. Vooruit heeft daarover geen dogma's. Zo weten we dat kernenergie niet even duurzaam is, maar dat het wel het grote voordeel heeft dat je er elektriciteit mee kunt opwekken zonder CO2-uitstoot.

In tijden van klimaatopwarming is het een beter alternatief dan opwekking via fossiele bronnen. Daarom heeft Vooruit ingestemd om Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden om ervoor te zorgen dat het licht aan blijft.

  Investeren in energie van bij ons 

Die energie is immers schoner en goedkoper. Daarom wil Vooruit massaal het gebruik van windturbines en zonne-energie stimuleren. Zo worden we minder afhankelijk van buitenlands gas zoals dat van dictator Poetin, voorzien we onze samenleving van elektriciteit op een duurzame manier en creëren we duizenden nieuwe jobs.

Met warmtepompen halen we bovendien iedereen van het gas af: de warmtepomp is een duurzame techniek die elektriciteit en omgevingswarmte gebruikt om appartementsblokken en huizen te verwarmen. Vooruit wil warmtepompen stimuleren door de vele taksen en heffingen uit de elektriciteitsfactuur te halen en de overstap naar elektriciteit dus voor iedereen betaalbaar te maken.

Vooruit heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de capaciteit aan windenergie op zee verdrievoudigde. Daarnaast willen we ook partnerschappen sluiten met landen buiten het Belgische zeegebied, denk maar aan landen zoals het VK of Denemarken, waar enorm veel potentieel voor offshore wind is. Op die manier kunnen wij hun overschot aan windenergie afnemen en ons energieverbruik verduurzamen.

  Collectieve maatregelen

Vandaag zit de schrik er voor zowel eigenaars als verhuurders serieus in dat ze het vereiste EPC-attest niet of nooit zullen halen, omdat het haast niet te betalen is om de woning te renoveren.

Daarom willen we dat de overheid zélf die renovaties in heel Vlaanderen aanpakt en voorschiet. Melissa Depraetere, onze Vlaamse minister van Energie en Klimaat, maakt daar elke dag werk van. 

Hoe werkt het? Wij komen bij u langs om renovaties zoals isolatie van daken, ramen, en installatie van zonnepanelen, uit te voeren. De terugbetaling van de renovatie gebeurt geleidelijk via de meter. U betaalt de renovatie dus terug met het uitgespaarde energievoordeel. Goed voor uw portemonnee en het klimaat.

Om het grote potentieel van zonne-energie helemaal waar te maken, willen we zonnepanelen installeren op alle geschikte Vlaamse daken - of het nu huizen zijn, scholen, winkelcentra, fabrieken of appartementsgebouwen. Geen dak laten we onbenut om duurzame stroom op te wekken.

Dit doen we onder andere met speciale consumentenkredieten voor het leggen van zonnepanelen. Mensen kunnen deze terugbetalen met het geld dat ze terugverdienen met hun goedkope stroom uit zonnepanelen. Zo wordt het leggen van zonnepanelen ineens mogelijk voor een heel grote groep.

Strijd mee