Nieuws

Vooruit na Corona: Tom Meeuws en Meryame Kitir bundelen de krachten tegen eenzaamheid

Vooruit Antwerpen

Monday 07

June 2021 10:58

(stad antwerpen)

https://www.dropbox.com/s/r7ra855zma154tv/194360949_3963680007086773_2351876908568200305_n.jpg?dl=0

 

 

De coronacrisis is voor velen een grote test voor de mentale weerbaarheid. Antwerpenaren die al kwetsbaar waren, kregen vaak een extra klap. Daarom wil stad Antwerpen via laagdrempelige workshops het zelfvertrouwen en de mentale veerkracht van kwetsbare Antwerpenaren een boost geven. Deze bijeenkomsten worden de komende maanden georganiseerd door vzw KrachtVeer. Deelnemers leren er omgaan met hun gevoelens en anders denken over zichzelf, en oefenen sociale vaardigheden. Minister van Grootstedenbeleid Meryame Kitir en schepen voor sociale zaken Tom Meeuws zijn erg blij dat ze dit project vandaag kunnen lanceren.

De coronacrisis is een grote test voor de mentale weerbaarheid van veel mensen. Heel wat Antwerpenaren hebben de coronacrisis rechtstreeks of onrechtstreeks gevoeld: van gebrek aan sociaal contact over spanningen binnen families tot omgaan met een eventueel verlies. Maatregelen zoals beperkte sociale contacten en social distancing blijven belangrijk in de strijd tegen het virus, maar kunnen wegen op de mentale veerkracht en gevoelens van eenzaamheid versterken.

KrachtVeer wil Antwerpenaren tijdens de coronacrisis helpen om sterker uit de coronacrisis te komen. Via tien workshopsessies leren deelnemers om voorbij hun eenzaamheid te kijken. In groepjes van twintig personen leren ze anders denken over zichzelf. Ze leren nieuwe vaardigheden en ontdekken hoe ze beter kunnen omgaan met gevoelens van eenzaamheid.

Een euro per workshop

Van begin juni tot eind november organiseert KrachtVeer verschillende reeksen van tien workshops in Antwerpen-Noord, Borgerhout, Deurne, Kiel, Linkeroever en Merksem. In Deurne en op Linkeroever zijn er ook workshops op maat van jongeren tussen 18 en 25 jaar.

Deelnemen kost tien euro voor de hele reeks van tien workshops. Iedereen ouder dan 18 jaar kan inschrijven. Ook stadsdiensten die werken rond welzijn en armoedebestrijding leiden deelnemers toe naar de workshops. Daarnaast organiseert KrachtVeer-podium op zondag concerten voor iedereen en voor de deelnemers aan de workshops in het bijzonder.

Mensen sterker maken na corona

De workshops van KrachtVeer passen binnen het sociaal relanceplan van stad Antwerpen om mensen te versterken. Zo zet de stad extra middelen in om Antwerpenaren die het psychologisch moeilijk hebben door corona te ondersteunen. Voor dit project wendt de stad 20.000 euro eigen middelen aan en ontvangt ze 70.000 euro steun van minister van Grootstedenbeleid Meryame Kitir. 

“Voor stedelingen extra zwaar”

Peter Vanhoof en Ronald Van Rillaer zijn de initiatiefnemers van KrachtVeer. “Eenzaamheid is een draak met vele koppen waarmee velen vroeg of laat te maken krijgen. Met KrachtVeer willen we buurtbewoners uit verschillende Antwerpse wijken wapenen voor de strijd tegen die eenzaamheid”, klinkt het. “Nieuwe manieren van denken, bijstellen van verwachtingen en relativeren, sociale vaardigheden, groeiend zelfvertrouwen… het zijn allemaal belangrijke wapens voor deze strijd.”

Ook schepen voor sociale zaken Tom Meeuws is enthousiast. “Het kan niet voldoende worden benadrukt: voor stedelingen weegt de coronacrisis extra zwaar. Heel wat gezinnen wonen dicht bij mekaar op een kleine oppervlakte. Velen hebben geen eigen tuin of ruim terras. Antwerpenaren die daarvoor het hoofd net boven water konden houden, gingen kopje onder. Achter onze vele gevels schuilt bovendien heel wat eenzaamheid. We moeten alles op alles zetten opdat deze mensen sterker dan daarvoor uit de coronacrisis komen. Daarvoor willen we hen nu wapenen.”

Minister Kitir van Grootstedenbeleid is blij met de originele aanpak van dit project.

“We mogen niet onderschatten hoeveel mensen alleen thuis zitten en bang zijn. Daarom vind ik het belangrijk om te investeren in projecten tegen eenzaamheid. Je hoort er niet vaak over omdat het probleem geen gezicht heeft. Maar er zijn mensen die een hese stem hebben omdat ze drie weken lang niemand gehoord of gezien hebben.“

De volledige kalender en praktische info staat op www.krachtveer.be. Inschrijven is nu al mogelijk.

 

Bron: stad Antwerpen

Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant