Nieuws

Vooruit met de Antwerpse zorg!

Vooruit Antwerpen

Monday 07

June 2021 11:00

(stad antwerpen)

https://www.dropbox.com/s/ldftb28038rz6mc/002%20zorgbedrijf.jpg?dl=0

 

Binnenkort wijzigt het Zorgbedrijf Antwerpen haar structuur. Als bestuurder van het Zorgbedrijf kent onze voorzitter Tatjana Scheck het dossier als bestuurder van het Zorgbedrijf door en door. Dat vraagt om een woordje uitleg!

Dag Tatjana, het Zorgbedrijf ligt jou na aan het hart.

Tatjana: En bij mij niet alleen (lacht). Het Zorgbedrijf belangt heel wat Antwerpenaren aan. Het Zorgbedrijf heeft een ongelofelijk breed aanbod van maar liefst 18 woonzorgcentra en 44 dienstencentra, meer dan 3000 assistentiewoningen en levert thuishulp aan meer dan 6000 klanten. Tel daarbij de meer dan 4000 werknemers, maar ook de vakantiekampen voor kinderen die ze organiseren. Dan kom je al snel aan heel wat Antwerpenaren die vroeger of later met het Zorgbedrijf in aanraking komen. 

Waarom zijn die veranderingen in het Zorgbedrijf nu nodig?

Tatjana: Omdat het zorglandschap snel verandert, zowel voor wie zorg nodig heeft als voor wie zorg verstrekt. Meer en meer mensen blijven langer thuis wonen en hebben nood aan gespecialiseerde en persoonsgebonden zorg. De behoefte aan zorg wordt ook groter en meer op maat. Mensen worden ouder, maar blijven ook langer actief, in welke vorm dan ook. Voor een stad als Antwerpen gaat dit al snel over vele tienduizenden Antwerpenaren die ooit op een of andere manier met het Zorgbedrijf in aanraking zullen komen. Dan moeten we ervoor zorgen dat het Zorgbedrijf klaar is voor die veranderingen. De nieuwe structuur helpt ons die uitdagingen aan te gaan.

Hoe begin je daaraan, zo’n nieuwe structuur?

Door heldere principes voorop te stellen. We willen een zo sterk mogelijk Zorgbedrijf dat kwaliteitsvolle en buurtgerichte zorg garandeert voor alle Antwerpenaren tegen de beste prijs. Dat is het allerbelangrijkste en daar wijken we geen millimeter vanaf. Maar het tweede principe is minstens even belangrijk: we willen ook dat het zorgpersoneel haar werk kan doen in de beste omstandigheden. Met het Zorgbedrijf hebben we vandaag een groot betaalbaar, sociaal en buurtgericht aanbod dat we verder versterken. In de nieuwe structuur is voor ons iedereen welkom die financieel wil bijdragen aan kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg. Zolang dat gebeurt op onze voorwaarden.

Wat zijn die voorwaarden dan?

Om te beginnen blijft de dienstverlening volledig publiek gefinancierd. Ook het zorgaanbod blijft sociaal en betaalbaar voor iedereen, zeker voor senioren met een minder grote portemonnee. Tenslotte moest al het personeel gelijke loon- en arbeidsvoorwaarden behouden. In sommige gevallen gaat het personeel er zelfs op vooruit.

Hoe kan zoiets?

Dankzij de nieuwe structuur kunnen we net meer publieke middelen in onze zorg en het zorgpersoneel steken. Er komt maar liefst anderhalf miljoen euro Vlaamse middelen vrij voor meer handen aan het bed. We moeten maar liefst twee miljoen euro aan patronale lasten niet meer betalen, die gelden kunnen rechtstreeks naar het personeel. Zo garanderen we net meer zorg op maat voor alle Antwerpenaren, wanneer ze die nodig hebben. Ik ben er echt van overtuigd dat de versterking van het Zorgbedrijf een goede zaak is voor iedereen die er zorg krijgt én verstrekt. Daar is het Vooruit om te doen.

Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant