Nieuws

Vooruit met de Jeugd: opening nieuw jeugdhuis en tweede oproep experimenteel Jeugdwerk

Vooruit Antwerpen

Tuesday 06

April 2021 11:30

Experimenteel jeugdwerk

Wie jeugd denkt, denkt experimenteren. Die gedachte trekken we ook door naar ons jeugdwerk met de lancering van een tweede oproep experimenteel jeugdwerk. Vorig jaar startten acht vernieuwende projecten na een eerste oproep en nu volgt dus een tweede met focus op wijkgerichte werkingen en het mentaal welzijn van onze jongeren. Van organisaties die intekenen op de wijkgerichte werking wordt verwacht dat ze aan de slag gaan met kwetsbare kinderen en/of jongeren in 5 specifieke wijken die momenteel weinig tot geen jeugdwerk voorhanden hebben.

Daarnaast staat het mentaal welbevinden van onze kinderen en jongeren centraal. “Iedere jongere in onze stad moet zijn of haar weg kunnen vinden naar een jeugdwerking in de buurt. Die nabijheid is belangrijk”, vertelt onze jeugdschepen Jinnih. “Daarom richten we ons in deze tweede oproep specifiek op werkingen met een wijk gebonden, laagdrempelige en inclusieve aanpak. De oproep focust ook zeer bewust op het mentale welbevinden, want goed in je vel zitten, is een belangrijke voorwaarde om te groeien en zich te ontplooien. Corona zette dat mentale welzijn onder druk.”

 

Nieuw jeugdcentrum 2040

En over buurtwerkingen gesproken: in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo breiden we het jeugdaanbod verder uit met een nieuw jeugdcentrum: Jeugdcentrum 2040. Met de stad kozen we voor een ontwerp dat niet alleen multi-inzetbaar, maar ook duurzaam is en dat rekening houdt met de buurtbewoners. Het nieuwe jeugdhuis is voorzien van een polyvalente zaal van 100 m² met een toog, een bergruimte, sanitaire voorzieningen en een ruim akoestisch sas. De zaal is dus ook geschikt voor activiteiten zoals optredens en fuiven.

Jinnih was er uiteraard bij op de – coronaproof georganiseerde – officiële overhandiging van de sleutels aan het district: “Met het gloednieuwe jeugdhuis 2040 bieden we de jongeren in Berendrecht-Zandvliet-Lillo de broodnodige, eigen en definitieve ruimte. De invulling van het gebouw ligt ook mee in handen van de jongeren zelf, zo wordt het een ontmoetingsplek voor, door en met jongeren. Ze zullen er in de toekomst ook zelf activiteiten kunnen organiseren.”

 

Meer info over de tweede oproep experimenteel jeugdwerk is terug te vinden op www.antwerpen.be/experimenteeljeugdwerk


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant