Blijf fier.
Blijf strijdbaar.
Blijf samen.

Dit was de speech van Conner op Rood to ‘24

Op zaterdag 3 december vond ons congres Rood to '24 plaats. Meer dan 1.200 mensen registreerden zich. We vierden onze strijd voor solidariteit. We hamerden op het belang van een welvaartsstaat die de ongelijkheid verkleint. En we stuurden een krachtig signaal naar extreemrechts: Tot hier en niet verder.

 

Ontdek de speech
lines lines

Inleiding

Goedemiddag allemaal

Welkom op ons eerste fysieke congres sinds corona! Merci, om met zoveel af te komen naar Gent. Het doet mij echt plezier jullie hier allemaal te zien.

En vooral merci aan alle mensen die hier al sinds half tien ‘s morgens keihard bezig zijn om onze statuten en Vooruit sterker te maken.

Geef al de mensen die in afdelingen, provincies, resolutie commissies en heel deze morgen meegewerkt hebben eens een stevig applaus!

Na mijn speech gaan we samen een stukske eten en drinken. En ziet da ge niet te veel drinkt! He Frank! Want we kennen u he…

Want na de middag starten we met de workshops die jullie gaan voorbereiden om de verkiezingen in ‘24 te winnen! Maar voor we vooruitkijken naar de verkiezingen van 2024 wil ik efkes met jullie terugkijken naar hoe dit allemaal begon.

De speech gaat verder onder de foto.

conner speech publiek

Weer fier, verenigd en klaar om te winnen!

Drie jaar geleden hebben jullie ons, Funda en mij, gekozen. Ik was toen nog een frisse twintiger… En we moeten daar eerlijk over zijn: we zaten in een diepe, diepe crisis. We waren verslagen. We waren verdeeld. We waren – en dat is misschien het ergste van al – beschaamd.

Vrienden, een van de belangrijkste redenen dat ik jullie voorzitter wilde worden was om jullie weer fier te maken. Fier op onze beweging. Fier op onze schone rode kleur. Fier dat we socialisten zijn! En als ik jullie hier vandaag met zovelen zie zitten. Als ik zo in uw ogen kijk, dan zie ik dat dat toch al gelukt is! Ik zie dat ge weer fier zijt! Ik zie da ge weer strijdbaar zijt! Ik zie dat we klaar zijn om in ‘24 verkiezingen te winnen! En vrienden… Voor de eerste keer in lange tijd, kunnen we ook écht winnen! Want Vooruit is na drie jaar de leider op links én de leider op het centrum!

Weet ge hoe dat komt? En weet ge wat het verschil is met vroeger? De eerste reden is dat mensen in tijden van crisis het belang zien van solidariteit en een sterke overheid! En dus ook het belang van sterke socialisten! Maar, vrienden, er is nog een tweede grote reden dat we er weer staan. En die reden heb ik alleen aan jullie te danken. Aan al onze fantastische parlementsleden, onze lokale mandatarissen, onze leden en sympathisanten. Aan jullie allemaal.

En dat is dat we weer een échte ploeg zijn. Verenigd. Ondeelbaar. Niet uiteen te slaan.

Achter gesloten deuren mag het serieus kletteren. Maar naar buiten toe sluiten we de rangen. Naar buiten toe spreken we met één stem. Een – en dezelfde – stem. Dát, vrienden, is misschien wel de belangrijkste reden dat we er weer staan. Een café waar gevochten wordt, trekt geen volk. Een café waar de sfeer goed is en waar de barman, de barvrouw, de garçons en de serveuses goed samenwerken: dat trekt wél volk. Vrienden, Vandaag is Vooruit weer een goed draaiend, goed gevuld en gezellig café. Het gezelligste café van Vlaanderen En daar wil ik jullie – jullie allemaal – uit de grond van mijn hart voor bedanken!

Dank u wel!

Vier onze strijd tijdens onze nieuwjaarsreceptie op 22 januari in Sint-Niklaas >

I need you!

We zijn samen uit het diepste dal van onze geschiedenis geklommen. We hebben onze beweging met een electroshock een boost gegeven. En vandaag beginnen we aan onze meest belovende campagne in twintig jaar.

Een andere voorzitter dan ik zou misschien zeggen: “goe bezig mannekes, doe zo voort!” Maar als ge mij ondertussen al een beetje kent… weet ge al dat ik dat niet snel zal zeggen. En weet ge wat ik wél ga zeggen: We zijn er nog làng niet! Laat u niet in slaap wiegen door goede peilingen. Want met peilingen koopt ge niets!

Het is nu onze taak is om die goede peilingen om te zetten in stemmen. Stemmen in zetels. En die zetels in goed beleid… En waarom willen we dat? Om impact te hebben. Om meer impact te hebben. En we kunnen alleen méér impact hebben.. als we in ‘24 winnen. Daar geraken, dat is een gigantische uitdaging! Het zal niet zonder slag of stoot gaan.

Het zal een harde kiesstrijd worden. Vol roddels, aanvallen en fake news. We vechten dan ook tegen een tegenstander die veel groter is, die veel meer geld en middelen heeft. Zij zijn Goliat, wij zijn David. Wij zijn de uitdagers. Wij zijn de underdog. En toch geloof ik dat die underdog kan winnen. Want wij hebben de kracht van onze overtuiging. Wij hebben de kracht van ons geloof in een betere toekomst.

En wij hebben ook nog eens de kracht van onze onze verwezenlijkingen, van onze daden. Want wij met Vooruit tonen elke dag in de federale regering dat, als ge echt wilt, de politiek nog iets echt voor de mensen kan betekenen.En godverdomme Frank. Wat een krak zijde gij. Wat een eer is het geweest om de afgelopen twee jaar met u samen te mogen werken. En we kunnen er niet dankbaar genoeg voor zijn. Zo zijn er geen twee.

Dames en heren: Frank Vandenbroucke!

Vrienden, we gaan alleen kunnen winnen als we alles geven! Politiek is contactsport. Laat u niet kennen. Smijt u volledig.Mijn moeder zei mij al toen ik nog een kind was: Een stem is een stem. Elke stem telt. Elk contact dat ge hebt met een kiezer – digitaal of fysiek – telt. Elke persoon die wij spreken, moet voelen dat die op ons kan rekenen. Ik beloof dat ik zelf alles zal geven wat ik heb. Al mijn tijd, strijdlust en energie… Maar, alleen kan ik dat niet. Maar samen vrienden, samen kunnen we dat wel!

De speech gaat verder onder de foto.

publiek tijdens speech

Extreemrechts stoppen

Vrienden, 2024 wordt belangrijker dan ooit. Voor het eerst in onze geschiedenis is het echt mogelijk dat extreemrechts hier aan de macht komt. Een Vlaamse regering met extreemrechts is geen sciencefiction meer. En vergis u niet: als Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid hebben in het Vlaams Parlement. En het land daardoor volledig blokkeert. Dan kan niemand voorspellen wat er gaat gebeuren. Ook Bart De Wever niet. Dan kunnen we alleen nog hopen dat ons land niet ten onder gaat.

En aan mensen thuis die twijfelen om op het Vlaams Belang te stemmen, wil ik het volgende zeggen. Wij gaan luisteren naar u. We begrijpen dat jullie kwaad zijn op de politiek. Ik ben ook vaak kwaad op de politiek.

Maar ik ga jullie ook tonen dat stemmen op extreemrechts nog nooit een oplossing geweest is. En dat de oplossing wel van Vooruit gaat komen. Om te zien wat er gebeurt als extreemrechts aan de macht komt moet ge niet ver kijken. Kijk maar naar Italië waar voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de fascisten terug aan de macht zijn. Mensen die tegen het homohuwelijk zijn, tegen abortus, tegen gelijke rechten voor vrouwen en holebi’s. Of kijk naar Polen en Hongarije, waar extreemrechts al jaren bestuurt ten koste van de vrijheid de welvaart van werkende mensen. Vlaanderen mag niet dezelfde weg inslaan. Vlaanderen mag niet het Hongarije aan de noordzee worden. Waarom niet?

Nergens in de wereld waar extremen besturen, gaan de welvaart en de vrijheid van mensen erop vooruit. Nergens! Nog nooit gebeurd! Dat is een gevaarlijk experiment en dat is een experiment dat we in ons land nooit gaan laten gebeuren! Jamais! Want, extreemrechts zegt wel dat het opkomt voor de gewone mensen. Maar als puntje bij paaltje komt geven ze geen zak om gewone mensen:
- ze stemmen tégen een Europees minimumloon
- ze stemmen tégen eerlijke belastingen voor multinationals waardoor onze zelfstandigen hier veel te veel belastingen betalen
- en tegen de vrijheid van vrouwen en holebi’s


Partijen zoals het Vlaams Belang poseren op de foto als partij van de gewone vrouw of man. Maar eigenlijk zijn zij:
- de vrienden van multinationals
- de vrienden van de middeleeuwse conservatieven
- de vrienden van Poetin en andere dictators!

Vrienden, ik zal het altijd blijven herhalen: Overal waar de extremen besturen, zijn gewone werkende mensen gejost. Overal waar extremen besturen, hebben de mensen al na één dag spijt. Overal waar de extremen besturen gaat de welvaart en de vrijheid van de mensen erop achteruit Dat gaan wij met Vooruit in ons Vlaanderen niet laten gebeuren!

De welvaartsstaat versterken

Maar wij met Vooruit willen natuurlijk méér doen dan alleen de extremen tegenhouden. Wij willen ons land beter maken., Wij willen met Vooruit het land besturen. Niet zomaar óm te besturen. Maar om onze welvaartsstaat te versterken en om de ongelijkheid te verkleinen. Dat is trouwens ook exact wat wij vandaag in die federale regering doen. Er is geen land in de wereld dat zo goed de koopkracht beschermt als België dankzij Vooruit in de regering. Vorig jaar op 1 mei kondigden we de Debora-premie aan voor werknemers uit sectoren die goed geboerd hadden. Een premie tot 500 euro per werknemer. Omdat wij vinden dat een hardwerkende cassière zoals Debora mee moet genieten van de hoge winsten van haar bazen.


En ik werd uitgelachen. De communisten zeiden: “niemand gaat die premie krijgen!” Maar, zoals zo vaak, was dat een leugen. Vandaag hebben 1,8 miljoen werknemers hun premie gekregen. Recht in hun portemonnee. Wij zeggen niet alleen, wij doen het! En begin deze week heeft Frank bij het loonoverleg een nieuwe Debora premie in de wacht gesleept. Deze keer niet van 500 euro, maar tot 750 euro! Recht in de portemonnee.

We zeggen het én we doen het. Opkomen voor de gewone werkende mensen: dat deden wij met Vooruit gisteren. Dat doen we vandaag. En dat zullen we altijd blijven doen!

En vrienden, een premie is maar een premie. Veel belangrijker is de automatische indexering van uw loon die dankzij ons weer wordt toegepast. Daardoor stijgen de lonen bij ons met 12% en in onze buurlanden maar met 6, 7 of 8%.


Dat is het verschil dat socialisten maken: 12% meer loon recht in uw portemonnee! Omdat werken moeten lonen! En als werken moet lonen betekent dat ook dat mensen die een leven lang hun nikkel afgedraaid hebben recht hebben op een deftig pensioen.


Twee jaar geleden beloofde we de minimumpensioenen te verhogen tot 1.500 euro netto en de communisten zeiden dat het nooit zou gebeuren. Ze zeiden dat het bruto gingen worden, niet netto. Ze waren bang omdat ze wisten dat we het echt gingen realiseren en zo zouden tonen dat zij overbodig zijn. En het is, waar, het inderdaad geen 1.500 netto geworden.

Weet ge hoeveel het wel is in 2024? 1.680 euro! Zestien-honderd-tachtig euro netto in uw portemonnee! Dat is geen euro te veel. Ze hebben daar een heel leven voor gewerkt. Ze hebben daar recht op. We zeggen het, we doen het!


En de federale regering heeft niet alleen de pensioenen verhoogd maar tegelijk de BTW op gas en elektriciteit verlaagd naar 6%. Uw huis verwarmen, eten koken en de was insteken, dat is basis. Wie durft te zeggen dat dat luxe is? De groenen? De liberalen?

Over liberalen gesproken…Als het rekenmachien van de liberalen stuk is, komt Vooruit to the rescue. Om het voor de mensen duidelijk te maken dat BTW op gas en elektriciteit op 6% staat en op 6% blijft.Voor een gemiddelde gezin is dat 750 euro gespaard op een jaar! Recht in uw portemonnee. Dat is wat socialisten doen. Dat is wat Vooruit doet. We zeggen het, we doen het! Vrienden, we zitten in economisch zware tijden. Ons land zit financieel in slechte papieren

Hoe krijgen we ons land weer op orde? Hoe beschermen we de volgende generaties? En hoe kunnen we onze welvaartsstaat terug versterken? Hoe vergaren wij in dit land onze rijkdom? We zijn afhankelijk van onze kennis. De belangrijkste grondstoffen die wij hebben zijn de handen en hoofden van de mensen.De welvaart van ons land hangt dus af van het niveau van ons onderwijs Maar wat zien we? Het niveau van ons onderwijs daalt jaar na jaar. Dat is alsof Poetin zijn gas in brand zou steken. Alsof sjeiks hun olie in de zee zouden gieten. Alsof landen met diamanten die weg zouden smijten.

Om onze welvaart terug te doen groeien, moeten wij investeren in:
- taal
- in kinderopvang
- en onderwijs

Want alleen als alle kinderen van jongs af aan Nederlands spreken. Alleen als kinderen massaal naar de crèche gaan en daar al een goede basis krijgen. Alleen als jongeren het beste onderwijs krijgen, kunnen we ons land weer sterker maken. En kan onze welvaart en onze welzijn eindelijk weer vooruit. Anders laten we onze volgende generaties pas echt in de steek.


Vier onze strijd tijdens onze nieuwjaarsreceptie op 22 januari in Sint-Niklaas >

Vervroegde voorzitters­verkiezingen

Vrienden, ge ziet. Het gaat van ons moeten komen. Er staat veel op het spel. Maar om de mensen daarbuiten te overtuigen, moet eerst onze interne keuken in orde zijn:
- door Vooruit als brede beweging open te stellen naar de buitenwereld
- door ons aan te passen aan de nieuwe digitale tijden
- en de inspraak van de leden te vergroten door het principe ‘elk lid één stem’

Er blijft nog maar één vraag over: Wie geven jullie het vertrouwen om in 2024 voor Vooruit als kopman naar de verkiezingen te gaan? Wie gaat dit project leiden?

Zoals jullie al weten, zijn Funda en ik weer kandidaat. Het enige lastige is dat onze voorzittersverkiezing normaal tijdens de campagnes valt. Terwijl we in die laatste rechte lijn alleen bezig mogen zijn met de noden van de mensen en niet met onszelf. En daarom wil ik jullie nu, samen met Funda, statutair vragen om de voorzittersverkiezingen met zes maanden te vervroegen.

Zodat we tegen de zomer van 2023 klaar zijn met ons intern huiswerk. En zodat we al onze energie een jaar lang kunnen richten op het winnen van die verkiezingen.

Zij die voor zijn: mag ik vragen op uw hand op te steken

Zij die tegen zijn: mag ik u vragen om de zaal te verlaten? 😉

Zij die zich onthouden: mag ik vragen uw hand op te steken?

De speech gaat verder onder de foto.

conner speech

Slot

Voila, vrienden. Nu ligt de ROOD to ‘24 helemaal open. Na de lunch begint het tweede deel van onze dag. De workshops die jullie alle wapens geven om lokaal de verkiezingen te winnen. Vrienden, ik heb nog 1 allerlaatste boodschap voor jullie.

Blijf fier. Blijf strijdbaar. Blijf samen.

Zodat we het land kunnen overspoelen met een onstopbare rode golf die extreemrechts een halt toeroept. Die onze welvaartsstaat versterkt. En die iedereen toont hoe Vooruit het verschil maakt.


Voor uw koopkracht. Voor uw gezondheid. Voor u.

Leve Vooruit!

En Rood is troef!


Vier onze strijd tijdens onze nieuwjaarsreceptie op 22 januari in Sint-Niklaas >