Nieuwjaarsreceptie 2023 – De speech van Conner

“We worden elke dag
groter, sterker en hechter

lines lines

Inleiding

Goedemorgen allemaal! Welkom in Sinnekloas! Op de plek waar ik jarenlang het grootste bierpongfestival van België georganiseerd heb.

Dit is de eerste live nieuwjaarsreceptie sinds die bij Funda in Heusden-Zolder drie jaar geleden. Ik ben neig content dat ik jullie na zoveel corona miserie hier bij mij in mijn Sint-Niklaas een gelukkig nieuwjaar kan wensen

Wat moet ik jullie allemaal wensen? Een goei gezondheid? Meer koopkracht? Hogere pensioenen?

Da komt al in de sjakosj!

De mensen die gehoopt hadden dat ik ging zingen, ga ik wel moeten teleurstellen. Ik heb mijn zangstem niet mee.

Maar ik heb wel een prachtige zangeres mee. En Patje Krimson gaat draaien! We gaan 23 dus met een goei feestje aftrappen

Jullie hebben waarschijnlijk gezien dat de politie hier is. Gene schrik, we zijn in orde met al onze vergunningen! Helaas zijn ze hier omdat ik bedreigd word. Ik krijg de laatste tijd veel bedreigingen uit extreemrechtse hoek.

We maken ze zenuwachtig. Toch nog iets positiefs aan deze situatie!

Ik zweer u één ding: We gaan ons door niets of niemand laten tegenhouden! Door geen enkele bedreiging! Door geen enkele partij!

En voor al die agenten die hier op een zondagochtend aan het werk zijn en alle agenten die elke dag risico’s nemen voor onze veiligheid wil ik een heel daverend applaus vragen.

Merci!

De speech gaat verder onder de foto.

conner speech publiek

Bang en boos

Vrienden: ik maak mij zorgen. Ik ben bijna alle dagen op de baan om ‘s avonds ergens te gaan spreken. Van Limburg tot West-Vlaanderen. In grote steden en kleine dorpen. En overal waar ik kom zijn de mensen vaak bang of boos.

Veel mensen zijn bang als ze hun brievenbus openen. Welke factuur gaat er nu weer in zitten? En ga ik die kunnen betalen?

Anderen zijn bang dat ze op hun oude dag hun rusthuis niet kunnen betalen. Want dat wordt elk jaar duurder.

En veel mensen zijn bang omdat ze niet zeker zijn dat hun kinderen en kleinkinderen nog voldoende les gaan krijgen op school. Omdat het tekort aan leerkrachten steeds groter wordt.

En veel mensen zijn niet alleen bang - ze zijn ook boos. Boos omdat ze elke dag keihard werken en toch moeite hebben om rond te komen op het einde van de maand

Boos omdat mensen met een handicap jarenlang moeten wachten op zorg en er nog eens op bespaard wordt ook.

Boos omdat er te veel politiekers zijn maar te weinig actie die het leven van mensen echt beter maakt.


Vier onze strijd tijdens onze familiedag in Plopsaland >

Opkloppen of oplossen

Vrienden,

Met die angst en woede kunt ge twee dingen doen. Ge kunt de problemen opkloppen of oplossen. Ge kunt mensen nog banger en bozer maken – zonder iemand te helpen. Of elke dag keihard werken om oplossingen te vinden die nooit perfect zullen zijn, maar mensen wel vooruit helpen.

En dat is exact wat wij doen en altijd gaan blijven doen met Vooruit!

De speech gaat verder onder de foto.

caroline gennez en frank vandenbroucke

Oplossingen: pensioenen

Wisten jullie trouwens dat deze maand een historische maand is? Weet je waarom?

Omdat het minimumpensioen in ons land deze maand stijgt tot 1500 euro netto! 

Vrienden, de pensioenen in ons land waren veel te laag. Lager dan bijna overal in Europa. Dus hebben wij gezegd: dat moet veranderen.

Mensen waren bang: ga ik wel rondkomen met mijn pensioen?

Wij vinden dat mensen die hun leven lang hun nikkel afgedraaid hebben een deftig pensioen verdienen zodat ze kunnen genieten van het leven! Daarom onze strijd voor hogere pensioenen. Daarom onze strijd voor die 1.500 euro per maand.

En vrienden, die strijd gaat voort. Bij die 1.500 euro netto gaat het niet stoppen.

Tegen het einde van 2024 zal het minimumpensioen 1.680 euro netto zijn!

1.680 euro netto!

We hebben daar geen standbeeld voor nodig, want na een leven lang werken is dat geen euro te veel!

Vrienden, ik kan u zeggen: Het is véél moeilijker om zaken deftig op te lossen in een regering dan om zaken op te kloppen van aan de zijlijn.

Oplossingen: verschil tussen werken en niet werken

Vrienden, laat mij nog een voorbeeld geven. Ik heb een vriendin die juist mama geworden was. En na een tijdje thuis zitten, wilde ze graag terug aan het werk.

Dan moet je je kindje naar de kinderopvang sturen natuurlijk. Maar ze zag dat de kinderopvang bijna 500 euro in de maand kost

500 euro, wie kan dat betalen?

Die dure kinderopvang zorgt ervoor dat te weinig mensen gaan werken. Ook mijn vriendin vroeg zich soms af: waarom ik nog zou gaan werken? Als ik door die dure kinderopvang toch minder overhoud, dan iemand die niet werkt en de kinderen thuis houdt?

Vrienden, ge ziet het. Het verschil tussen werken en niet-werken moet groter. En ook da kunde op twee manieren doen. Ge kunt stampen op de werklozen. Maar het is niet omdat uwen buur zijn dop afgepakt wordt dat gij meer verdient.

Óf ge kunt de mensen die gaan werken beter belonen!
 - Door de minimumlonen te verhogen
 - Door te zorgen voor werkbaar werk 
 - En door de lasten op arbeid eindelijk te verlagen door eerlijke fiscaliteit!

Dat is wat Vooruit doet. Wij lossen de dingen op. Dat is wat wij doen in de federale regering.


Vier onze strijd tijdens onze familiedag in Plopsaland >

Oplossingen: artsen

En in die federale regering voert Frank al twee jaar een enorme strijd. Strijd om de zorg nóg beter te maken. Strijd voor verplegers en zorgpersoneel. En strijd om die zorg betaalbaar te houden.

En we weten allemaal dat als Frank op jacht gaat, hij zijn prooi niet loslaat. Dat bewijst hij dag na dag, resultaat na resultaat.

Naast investeren in mentaal welzijn en naast hogere lonen voor zorgpersoneel zorgt Frank er ook voor dat de specialisten en vooral radiologen betaalbaar blijven voor iedereen.

Hoe? Door onverzettelijk te strijden tegen die oneerlijke ereloonsupplementen. Niemand doet het hem na! Merci Frank, dikke, dikke merci!

En nu we aan het bedanken zijn wil ik ook twee van onze leading ladies enorm bedanken. Caroline bedankt uit de grond van mijn hart voor uw onvoorwaardelijk partijliefde. En felicitaties voor uw wervelende start als minister. En ik wil ook Meryame danken voor al het goede werk dat zij al geleverd heeft en nog gaat leveren!

En nu ga ik mijn Franse lessen eens gebruiken, zie. Want ik ben hier vandaag niet de enige voorzitter in de zaal. Merci d’ être venu chez nous à Saint-Nicolas, Paul. Nous sommes tous très heureux que tu sois là! On te souhaite une superbe année à toi et à ton PS. Mesdames et Messieurs: Paul Magnette

De speech gaat verder onder de foto.

conner gooit bloemen naar publiek

Het gevaar van extreemrechts

En nu ge toch hier in Vlaanderen zijt; Paul, ga ik u vertellen over de grootste bedreiging voor Vlaanderen: extreemrechts.

Ik ben daar echt bezorgd over. Over partijen die mensen nog banger en nog bozer maken alleen maar om groter te worden en aan de macht te komen.

Wie hier in de zaal kan mij garanderen dat extreemrechts niet in de volgende Vlaamse regering zit? Wie kan mij dat garanderen? Wie durft? Ik denk dat niemand dat kan. 

Ik hoor tegenwoordig sommige mensen zeggen:  “Laat ze het toch eens proberen! Laat ze eens meeregeren. ‘t zal rap gedaan zijn!”

Maar dat is toch een heel bizarre redenering. Want wie dat zegt, geeft direct toe dat ze dat niet kúnnen. Dat ze niet kúnnen besturen. En dat is ook zo!

Want noem mij eens één plaats waar de vrijheid en de welvaart van de mensen erop vooruit gegaan zijn toen extreemrechts aan de macht was! Één voorbeeld!  Ge gaat er geen enkel vinden, want dat bestaat niet.

Angst en woede opkloppen dat kunnen ze bij extreemrechts. Maar een land besturen? Vergeet het!

Waarom zou je zo’n gevaarlijke experiment willen doen? Een experiment dat nog nooit gelukt is! 

Met onze pensioenen. Met onze gezondheidszorg. Met onze democratie.

En daarom zeg ik u: dat is een gevaarlijk experiment dat gaat leiden tot een totale blokkering. Een experiment, vrienden, dat wij niet gaan laten gebeuren!


Vier onze strijd tijdens onze familiedag in Plopsaland >

Sterke kenniseconomie

Wij willen met Vooruit natuurlijk véél meer doen dan alleen de extremen tegenhouden. We willen de ongelijkheid verkleinen en de welvaartsstaat versterken. Een welvaartsstaat die mensen beschermt, verzorgt en de werkende klasse beloont.

Een welvaartsstaat waar het niet uitmaakt waar uw wiegske staat, maar die investeert in de kansen elk kind, in goede kinderopvang en in het beste onderwijs.

Maar hoe doen we dat? Hoe vergaren wij eigenlijk welvaart in dit land ? We hebben geen gas in onze grond. We hebben geen olie in onze grond. We hebben geen diamanten in onze grond.

Wat voor economie zijn wij? Wij zijn een kenniseconomie. De belangrijkste grondstoffen die wij hebben zijn de handen en hoofden van al onze mensen. 

De welvaart van ons land hangt dus af van het niveau van ons onderwijs! Het niveau van het onderwijs georganiseerd door de Vlaamse regering.

Maar wat zien we? Het niveau daalt jaar na jaar. Het lerarentekort neemt steeds toe. En de kennis van Nederlands is nog nooit zo slecht geweest!

Het is alsof Poetin zijn gas in brand zou steken. Alsof sjeiks hun olie in de zee zouden gieten. Alsof landen met diamanten die weg zouden smijten.

We verspillen onze talenten. Als we ergens de achteruitgang aan het organiseren zijn. Als we ergens onze welvaart aan het vergooien zijn. Als we ergens met de toekomst van onze kinderen aan het spelen zijn… dan is het in Vlaanderen! 

Eigenlijk moet ge durven. Eigenlijk is het toch wel straf. Dat de partij die al 20 jaar lang ons land gijzelt voor méér Vlaanderen… wanneer ze dan meer bevoegdheden krijgt voor Vlaanderen… ze die bevoegdheden stuk voor stuk om zeep helpt!

Of het nu gaat om onderwijs, kinderopvang, rusthuizen of bussen en trams:

Alles wordt duurder.

Alles wordt slechter.

Alles gaat achteruit.

Wel, meneer Jambon. Ge moest u schamen. Ge moest u echt schamen. Ge zijt meer geïnteresseerd in België kapotmaken dan in Vlaanderen sterker te maken.

En dat is wat we met Vooruit wél gaan doen. 

Vlaanderen opnieuw sterker maken!

Door na 10 jaar besparen terug te investeren in Vlaanderen:

Investeren in écht klimaatbeleid, investeren in onze zorg en investeren in onze kinderopvang en onderwijs! 

Als mensen zich nog zouden afvragen waarom ze in de Vlaamse verkiezingen op Vooruit zouden stemmen: Wel, dit uw antwoord. 

De speech gaat verder onder de foto.

feestje met pat krimson

Slot

Vrienden,

Onze grootste uitdaging voor 2023 en voor de jaren daarna is de welvaartsstaat zó te versterken en de ongelijkheid zó te verkleinen dat mensen geen reden meer hebben om boos of bang te zijn.

En daarvoor gaan we in 2024 stévig moeten winnen zodat we de extremen van de macht houden en op alle niveaus het beleid in de goede richting kunnen duwen.

Maar ik ben daar gerust in omdat ik één ding heel zeker weet:

Als wij allemaal samen blijven… Als wij alles geven de komende jaren, dan gaan we echt winnen.

We worden elk jaar groter, sterker en hechter. We zijn een diverse mix van mensen, alles samen, alles dooreen, verenigd door eenzelfde zelfde doel:

Winnen in 24. 

Om de stilstand te doorbreken en ons land opnieuw vooruit te laten gaan.

Dank u allemaal, en een heel gelukkig 2023.


Vier onze strijd tijdens onze familiedag in Plopsaland >