onderwijsdag conner

Praat mee over de toekomst van ons onderwijs

Saturday 22 April, 2023 | 09-12
Locatie:
Stadsschouwburg, Sint-Niklaas


Doen meer masters in het onderwijs de kwaliteit ook echt stijgen? Moeten leerkrachten alle vrijheid krijgen om de eindtermen aan te passen aan hun klasgroep?

Met Vooruit openen we het debat. Over die – en heel wat andere – vragen.

We gaan samen in gesprek met 2 panels van experts, leerkrachten en lerarenopleiders. Eerst hebben we het over het lerarentekort. Daarna over de dalende kwaliteit van het onderwijs. Geef jouw mening via interactieve stellingen en neem deel aan het debat.

Pre-registreer nu en krijg als eerste meer informatie, zoals de verschillende sprekers.

De Grote onderwijsdag
Zaterdag 22 april 2023 van 9.30 tot 12.30 uur
Deuren open om 9.00 uur
Stadsschouwburg Sint-Niklaas
Paul Snoekstraat 1

Inschrijven verplicht 👇

01

Het programma voor onze Grote Onderwijsdag

programma

02

Overzicht Panels

Panel Lerarentekort

Sommige jongeren hebben al maanden geen wiskunde of Nederlands gehad. De reden? Het lerarentekort. Er vallen steeds meer leerkrachten uit en beginnende leerkrachten stoppen vaak al binnen de eerste 5 jaar. Gepensioneerde leerkrachten of directeurs springen terug in om de tekorten op te vangen, maar die situatie is onhoudbaar op lange termijn. Hoe kunnen we deze crisis een halt toeroepen? Denk samen met ons over oplossingen voor het lerarentekort.

Hannelore goemans
Hannelore Goeman

Fractieleider Vooruit, Vlaams Parlement

Hannelore Goeman is Vlaams fractieleider voor Vooruit, met een groot hart voor onderwijs.
Daarnaast is Hannelore ook lid van de commissie onderwijs. Ze strijdt voor betaalbaar onderwijs, gezonde maaltijden op school en gelijke kansen voor elk kind.

Gertjan De Smet
Gertjan De Smet

Coördinerend directeur scholengemeenschap WIJS! – secundair onderwijs

Gertjan De Smet is coördinerend directeur van scholengemeenschap WIJS!.
De scholengemeenschap neemt een actieve, kwaliteitsvolle en betrokken rol op om de scholen te ‘ontzorgen’ en om de samenhang tussen scholen te bevorderen. Samen pakken we de uitdagingen voor de toekomst aan.

Ruben Vanderlinde
Ruben Vanderlinde

Professor Vakgroep Onderwijskunde, UGent

Ruben Vanderlinde is professor aan de Vakgroep Onderwijskunde van de Universiteit Gent en coördinator van de onderzoeksgroep ‘Lerarenopleiding & Professionele Ontwikkeling’.
Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor de educatieve masters aan de UGent.

Sofie Keignaert
Sofie Keignaert

Leerkracht lager onderwijs

Juf Sofie staat al 20 jaar in het onderwijs en gaat elke dag graag opnieuw naar school. Ze mocht proeven van de job als kleuterleidster, directeur en leerkracht lager onderwijs.
Op dit moment beleeft ze fijne avonturen met kinderen uit het tweede leerjaar. Ook de aanvangsbegeleiding en het ondersteunen van studenten leerkracht neemt ze graag voor haar rekening.

Panel Onderwijskwaliteit

Het Vlaamse onderwijs behoort nog steeds tot de wereldtop, maar er is duidelijk een dalende trend. Dat tonen ook de PISA-resultaten aan. Steeds meer 15-jarigen halen het basisniveau voor lezen niet. En de kloof tussen zwakke en sterke leerlingen is enorm groot. Alleen met sterk onderwijs geven we elk kind gelijke kansen in het leven. Wat is er nodig om ons onderwijs opnieuw een kwaliteitsboost te geven? Denk samen met ons hoe we de onderwijskwaliteit in Vlaanderen kunnen verbeteren.

Isabelle Janssens
Isabelle Janssens

Onderwijsexpert en beleidsmedewerker GO!

Isabelle Janssens is onderwijsexpert, beleidsmedewerker voor GO! scholengroep 20 en voorzitter van de praktijkcommissie van de eindtermen.  Ze neemt bovendien sinds kort tot einde schooljaar een deeltijdse opdracht op bij de inspectie.
Daarnaast is Isabelle verbonden aan de academische lerarenopleiding Vrije Universiteit van Brussel als vrijwillige medewerker, haar alma mater waar ze gedurende iets meer dan 10 jaar werkzaam was.
Met meer dan 20 jaar ervaring als leraar binnen alle onderwijsvormen, lerarenopleider aan de universiteit, pedagogisch begeleider/schoolontwikkelaar, onderwijsonderzoeker en directeur gelooft ze sterk in een warme en wijze school waar iedereen vrijuit met elkaar kan spreken, vanuit verbondenheid.

Anaïs Maes
Anaïs Maes

Leerkracht geschiedenis en cultuurwetenschappen, Atheneum Etterbeek

Anaïs Maes is leerkracht geschiedenis en cultuurwetenschappen aan het GO! Atheneum Etterbeek (ASO) sinds 2012. Ze studeerde af in geschiedenis (2005) en voltooide nadien de lerarenopleiding (2007) aan de VUB.
Anaïs startte haar carrière met wetenschappelijk onderzoek aan de VUB waar ze in 2012 haar doctoraat behaalde. Daarna maakte ze de overstap naar het secundair onderwijs. Ze stond in 2018 op de gemeenteraadslijst voor change.brussels in Stad Brussel en in 2019 op de lijst van one.brussels voor het Vlaams Parlement. Daarnaast is Anaïs ook vakbondsafgevaardigde voor ACOD Onderwijs op het GO! Atheneum Etterbeek.

Tim Surma
Tim Surma

Hoofd ExpertiseCentrum voor Effectief Leren Thomas More-hogeschool

Tim Surma heeft 20 jaar ervaring voor de klas in het secundair onderwijs en de lerarenopleiding. Momenteel is hij hoofd van het Expertisecentrum voor Effectief Leren aan de Thomas More hogeschool.
Het centrum heeft als missie om de kloof tussen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk te overbruggen en zo bij te dragen tot excellent en rechtvaardig onderwijs. Tim doet onderzoek naar curricula lerarenopleidingen en is een veelgevraagd spreker in België en Nederland rond effectief onderwijs.

Jef Groffen
Jef Groffen

Directeur basisschool De Wereldreiziger

Jef Groffen is 20 jaar onderwijzer en sinds 5 jaar directeur van een basisschool in Antwerpen. Hij gaat als onderwijsdromer door het leven. Door steeds opnieuw op zoek te gaan naar positieve impact hoopt hij krachtig in te zetten op het onderwijs van vandaag en morgen. Want de toekomst is nu.

Kom je meepraten over ons onderwijs?