Droogteschade

Door toenemende droogtes in ons land worden verschillende regio’s in ons land getroffen door verzakkingen van kleigronden. De schade aan woningen loopt daardoor soms tot tienduizenden euro’s op. In 2005 werd de wet op verzekeringen aangepast, schade door natuurrampen werd verduidelijkt. Om gedekt te zijn hoefde de bodem niet plotseling te verzakken en hoefde het niet uitsluitend om een natuurlijk fenomeen te gaan. Het was dus essentieel dat alle verzakkingen die ten minste gedeeltelijk het gevolg waren van een natuurverschijnsel, zouden worden vergoed.

Het grote probleem is dat er heel wat verzekeraars niet tussenkomen in schade aan huizen veroorzaakt door de droogte. Honderden gezinnen blijven, soms letterlijk, in de kou staan. Dat kon je 10 maart 2021 zien in de reportagemagazine “Pano”. De factuur loopt vaak op tot 100 000 euro en meer.

Dat moet anders

Federaal fractieleider Melissa Depraetere (Vooruit) diende een voorstel in over deze problematiek. Het gaat om een interpretatieve wet die de achterpoortjes moet sluiten. Laat ons weten op welke manier jij te maken had met droogteschade en de bijhorende verzekeringen. Zo kunnen wij onze stem nog luider laten klinken in het parlement. 

 

 

Heb jij last (gehad) van droogteschade?