Bert Anciaux

Bert Anciaux

64 jaar
Fractievoorzitter Senaat
Neder-over-Heembeek

Ik probeer te leven volgens het motto van ene Willem van Oranje: “Het is niet nodig te hopen om te ondernemen, noch te slagen om te volharden”. Ik ben een links gemeenschapsmens, verontwaardigd over onrecht en gefascineerd door emancipatie en identiteit. Ik wil vechten voor de kansen van de zwaksten in onze samenleving en ben bereid om daarvoor boven mijn gewichtsklasse te boksen. Ik heb al heel wat politieke vijvertjes doorzwommen, de ene al wat dieper dan de andere, maar ik zal er nooit mijn optimisme door verliezen. 

Er zijn enkele realisaties waarop ik bijzonder fier ben. De zone 30 rond scholen, de interneringswet van personen en een ongeziene boost voor de culturele wereld bijvoorbeeld. Voor mijn eerste en ludiekste prestatie moet ik teruggaan naar mijn jonge jaren als advocaat. Als ‘vuilbak’ van de balie ontving ik een Europese prijs voor beste stagiair-advocaat. 

Met Vooruit zie ik een kans om een democratisch en progressief verbond te vormen, ver weg van particratie. Onze huidige samenleving is opgebouwd uit verschillende sociale en culturele invloeden en dat zal altijd zo blijven. Ik vind dat het tijd is om ons eigen groot gelijk opzij te schuiven en te durven ingaan tegen het mainstream denken. 

Voor mij is de grootste uitdaging vandaag om een samenleving op te bouwen in wederzijds respect voor de culturele identiteit van mensen. Ik besef maar al te goed dat dit moeilijk is, maar de makkelijkste weg is daarom niet altijd de juiste. U laat de weg Vooruit toch niet links liggen, of juist wel ;)

Mijn grootste geluk? Mijn kleinzoon Lou. Hij is om op te eten, net zoals een rijsttaartje.