Adoptie, een maatregel om kinderen te beschermen
Wanneer kinderen en jongeren tijdelijk hulp en ondersteuning nodig hebben, is jeugdhulp de ideale manier om hen te beschermen. Maar soms zijn ook permanente oplossingen nodig voor jongeren voor wie het niet langer veilig is om ooit nog terug naar huis te gaan.
Dan komt adoptie in beeld. Een permanente maar tegelijkertijd ook ingrijpende manier om kinderen een veilige thuis te bieden. Een thuis waar ze de beste versie van zichzelf kunnen worden en zich veilig kunnen ontplooien. Om die kinderen te helpen werd adoptie, net als pleegzorg, internationaal erkend als kinderbeschermingsmaatregel.
Een veilige thuis voor elk kind
Binnenlandse adoptie kan een antwoord bieden wanneer een ouder niet kan instaan voor de zorg van een kind.
Interlandelijke adoptie, waarbij je een kind uit een ander land gaat adopteren, is daarentegen een uitzonderlijke maatregel. Het is geen kanaal om élke kinderwens te vervullen. Het is een middel om een veilige thuis voor een kind in nood te verzekeren, maar enkel indien er geen andere opties zijn in het land van herkomst.
Het is in ieders belang dat adopties fraudevrij verlopen. Geen enkele adoptieouder wil vernemen dat een kind onrechtmatig bij de eerste ouders werd weggenomen. Geen enkele geadopteerde wil later te weten komen dat het ontvoerd of verkocht werd. Voor Vooruit is de strijd voor een fair adoptiesysteem een gezamenlijke strijd van alle betrokkenen: de geadopteerden, de adoptieouders en de eerste ouders.
Pauze voor interlandelijke adoptie
Steeds vaker lezen we in de krant of zien we op TV dat er problemen zijn met interlandelijke adopties. In bijna al onze omliggende landen komen gelijkaardige schandalen naar boven. In veel landen wordt interlandelijke adoptie in vraag gesteld. Er is dan ook enorm veel geld mee gemoeid.
Interlandelijke adoptie wordt vandaag nog te veel als een oplossing gezien voor een kinderwens. Ook in Vlaanderen. Internationaal is nochtans bepaald dat adoptie alleen een optie is als voor een kind in nood geen passend alternatief bestaat in het land van herkomst.
Zolang we geen 100% zekerheid kunnen bieden over fraude en ontvoering, pleit Vooruit daarom voor een pauze in interlandelijke adoptie. Zo is er tijd om alles grondig te onderzoeken en te hervormen.
Grondige hervorming is nodig
Een grondige hervorming is met andere woorden nodig. Concreet willen we interlandelijke adoptie alleen nog mogelijk maken op verzoek van herkomstlanden. De procedure wordt dus passief in plaats van actief.
Een transparanter adoptiebeleid is daarbij cruciaal. Daarom willen we duidelijke criteria en een kortere adoptieprocedure. Zo krijgen fraude en wanpraktijken geen kans en leven adoptieouders niet jarenlang in onzekerheid.
Bij twijfel over een bepaald herkomstland, en zeker als er bewijzen zijn van wantoestanden, moet adoptie uit dat land geschorst worden. Adoptie mag alleen plaatsvinden als er 100% zekerheid is dat het fraudevrij en legaal kan.
Daarnaast willen we de mogelijkheid tot herstel voor wanpraktijken en illegale adoptie uitbreiden. De middelen die vrijkomen door de herziening van de financiering van het huidige systeem willen we investeren in een toegankelijk en betaalbaar adoptie(na)zorgsysteem voor geadopteerden, eerste ouders en adoptieouders.
Bijzondere aandacht wil Vooruit besteden daarbij besteden aan mentaal welzijn en identiteitsvragen, maar ook aan ervaringen waarmee geadopteerden te maken kunnen krijgen, zoals racisme en discriminatie.