Nieuws

LOKAAL: Voor 4de keer testcase camera’s op Heldenland?

Ronny Wolfcarius

Tuesday 11

May 2021 11:44

Waar blijven de structurele en permanente acties waar de burger al jaren om vraagt? De meerderheid keurde voor het vierde opeenvolgende jaar als pilootproject de plaatsing van mobiele camera’s goed voor de komende zomerperiode op Heldenland Tienen. Op zich een zeer goede zaak om van dit speelplein een leuke en aangename plaats te maken voor de spelende kinderen en hun ouders. Op deze manier gaat men kleine criminaliteit en vandalisme tegen. Maar onze fractie Vooruit stelt op de gemeenteraad van 29/04 de vraag of er in de voorbije jaren (ondanks de aankondigingen van de meerderheid) wel voldoende stappen en middelen zijn (in)gezet op gebied van veiligheid, nochtans sinds jaren één van de hoogste prioriteiten van de Tienenaar.

 

De eerste aankondiging van het inzetten van mobiele camera’s op Heldenland dateert ondertussen van 2018. Toen al sprak de meerderheid van een pilootproject. 4 jaar verder (2021) gaat men opnieuw mobiele camera’s plaatsen en spreekt men opnieuw van een pilootproject. Ondertussen spreekt men al 4 jaar op rij van een pilootproject en is er geen enkele evolutie in de eerder aangekondigde verdere uitrol van deze testcase. 

“Op zich kunnen we alleen maar toejuichen dat men camera’s plaatst op Heldenland om hier een aangename speeltuin van te maken. Alleen kan je dit bezwaarlijk nog een pilootproject noemen. In 2018 was dit nog zo omdat men het project verder zou uitrollen in de stad, maar 4 jaar verder zit men nog steeds met hetzelfde pilootproject zonder verdere acties voor de rest van de stad”, aldus fractieleidster Nele Daenen.

Men moet ondanks de eerste aankondiging in 2018 eigenlijk nog starten met het uitwerken van een camera-beleidsplan in het kader van aanpak van kleine criminaliteit en overlast allerhande. Dit is nochtans sinds jaar en dag een hoge prioriteit van de burger, zoals ook nog bleek in de burgerenquete van 2019. De uitrol van deze visie en beleid laat veel te lang op zich wachten. Men paait de burger met aankondigingen die eigenlijk veel te weinig voorstellen en die de echte situatie oneer aandoen.
Het opbouwen van de nodige technische expertise. Het uitwerken van een juridisch kader.
Het aanwerven van het nodige personeel. Ook daar moeten nog heel wat stappen gezet worden, die onmogelijk van de ene dag op de andere dag kunnen gerealiseerd worden.
Het is hoog tijd dat er tijd en middelen worden vrijgemaakt om dit te realiseren.
Met enkel losse punctuele aankondigingen is er nog geen overkoepelend en globaal
veiligheidsplan gerealiseerd.

“We stellen ook vast dat men enkel tijdens de komende zomerperiode camera’s plaatst op Heldenland. Eigenlijk net op een moment dat door de aanwezigheid van veel mensen toch een hogere sociale controle is. We blijven positief tegenover de plaatsing van camera’s op Heldenland, maar waarom zet men ook in de donkere herfst- en wintermaanden geen

camera’s in op een plaats die toch gekend is voor kleine criminaliteit. De omwonenden vragen daar al jaren naar.”, aldus Nele Daenen.

 

contactpersoon 

Nele DAENEN -
Fractieleider Vooruit
+32 472 69 65 54


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant