Nieuws

LOKAAL: SOS donderdagse markt - SOS evenementen

Ronny Wolfcarius

Sunday 18

April 2021 12:24

In 2013 vierde Sint-Niklaas 500 jaar donderdagse markt. Vijf eeuwen lang was de Grote Markt op donderdag de plaats waar mensen hun inkopen deden, waar marktkramers hun boterham verdienden en waar de horeca floreerde als ontmoetingsplaats na het markten.

Nog geen tien jaar later ziet de toekomst van de donderdagse markt er erg somber uit. Naarmate de plannen voor de vernieuwing van de Grote Markt gedetailleerder worden, bevestigen zij de vrees dat dit zware gevolgen zal hebben voor de toekomst van de donderdagse markt en van andere grootschalige evenementen.

Eén: de beschikbare oppervlakte voor de donderdagse markt zal sowieso kleiner zijn. Bij de heraanleg van de Grote Markt in 2005 waren de organisatie van de donderdagse markt en van de Vredesfeesten het uitgangspunt van het ontwerp. Het middenplein van de markt werd een evenementenplein dat ingericht kon worden in functie van de meest diverse evenementen: de donderdagse markt en de Vredesfeesten, maar ook muziekoptredens, de kermissen, de wintermarkt, het beachvolleybal, Sint in de Piste, circussen, enz.

Bij de plannen voor de heraanleg van de Grote Markt is vergroening en verfraaiing het uitgangspunt. En dat gaat hoe dan ook ten koste van de ruimte voor evenementen. Op een grasplein of op een waterpartij kan men eenvoudigweg geen zware kramen zetten of duizenden mensen laten rondlopen.

Men kan de vergroening en de verfraaiing toejuichen, maar dan moet men ook oog hebben voor de keerzijde: de functie van de markt als evenementenplein zal afgebouwd moeten worden. Over beachvolleybal en over het groot podium van Villa Pace wordt in de plannen bijvoorbeeld al niet meer gesproken.

Twee: er zal ook effectief minder plaats zijn voor de donderdagse markt. Even een paar cijfers. Vandaag telt de markt 1571 lopende meter kramen (volgens onze berekening zelfs 1700 meter, maar soit). Daarvan zou in de twee schetsen die we kregen op het vernieuwde marktplein 145 meter tot 270 meter afgaan. Met andere woorden: de donderdagse markt zou hoe dan ook 10 tot 20% kleiner worden.

Drie. "10% of 20% is toch niet zoveel?", denkt u misschien. Probleem is dat de schetsen absoluut niet realistisch zijn. Ze gaan bijvoorbeeld uit van een meerderheid van kramen met een breedte van 3 meter, terwijl dit type kramen nog nauwelijks voorkomt. Ze gaan uit van kramen die geplaatst zullen worden op het plein met fonteinen, tussen de bomen, op amper een meter van de busbaan en met gangen die op sommige plaatsen amper 4 meter breed zijn. Met andere woorden: een realistische en veilige opstelling van de donderdagse markt zal de beschikbare ruimte voor kramen met veel meer dan 10 tot 20% verminderen.

Vier. De donderdagse markt zal een versnipperde markt worden. Enkel tussen het stadhuis en de centrale gang die de Nieuwstraat en de Stationsstraat verbindt, is er ruimte voor een compacte opstelling. De rest van de kramen staat her en der opgesteld waar er nog plaats is aan de rand van de markt en in de richting van Het Woord. Men heeft duidelijk zijn best gedaan om elk beschikbaar gaatje te vullen, maar dit is absoluut geen aantrekkelijk perspectief voor de bezoekers en voor de marktkramers.

Vijf. 1 keer op 3 moet de donderdagse markt geheel of gedeeltelijk verplaatst worden omdat het middenplein ingenomen wordt door andere evenementen. De markt verhuist dan naar het Heymanplein. Maar ook het Heymanplein wordt omgevormd tot een groen plein en uit de schetsen die vandaag eveneens de ronde doen, is helemaal niet duidelijk of er nog voldoende ruimte zal zijn voor de verplaatste markt.

Wij vragen een duidelijke en eerlijke communicatie over de toekomstige rol van de Grote Markt als evenementenplein. Met het soort tekeningen dat nu verspreid wordt, zet het stadsbestuur de marktkramers, de Sint-Niklazenaars maar ook zichzelf op een verkeerd been.

En we vragen dringend overleg met de marktkramers, de foorkramers en de andere gebruikers van de Grote Markt. Echt overleg, waarbij ze niet alleen kennis kunnen nemen van plannen die die boven hun hoofd werden uitgetekend, maar waarin ze samen met de stad en de ontwerpers van de nieuwe markt komen tot een realistisch en een gedragen plan.

En vooral: een plan dat garandeert dat een eeuwenoude traditie als de donderdagse markt in de toekomst kan worden verder gezet. Tot tevredenheid van iedereen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant