LOKAAL: De ploeg van 1 miljoen (en de rest)
Ronny Wolfcarius
Saturday 24
April 2021 11:00
Het Heymanplein wordt volledig vernieuwd. Op zich een goede zaak. De stad gaat daarvoor onder meer beroep doen op een advocatenkantoor en op een communicatiepartner. Geschatte kostprijs respectievelijk 200.000 euro en 68.000 euro. Dat komt bovenop de 102.850 die betaald werd aan het studiebureau dat het ruimtelijk uitvoeringsplan opmaakt voor het nieuwe plein. Alles samen zal deze externe ondersteuning 370.850 euro kosten.
Het Heymanplein is illustratief voor de manier waarop het huidige stadsbestuur zich laat omringen door dure studiebureaus. We deden wat opzoekwerk rond de 4 andere grote ‘werven’ waar het stadsbestuur in 2020-2025 werk van wil maken.
Nieuw zwembad Puyenbeke:
- Juridische ondersteuning: raming 200.000 euro
- Ruimtelijke visie: raming 45.700 euro
- Mobiliteitsrapport: raming 30.250 euro
- Participatie: raming 100.000 euro
- Ruimtelijk uitvoeringsplan: 80.000 euro
Grote Markt:
- Opmaak projectdossier: 5.250 euro
- Extra-verkeerstellingen: 16.000 euro
- Mobiliteitsrapport: 49.198 euro
- Extra participatie: 20.000 euro
Heistraat – uitbreiding Den Azalee en duurzaam bedrijvencentrum:
- Opmaak masterplan: 8.500 euro
- Verdere uitwerking daarvan: 30.177 euro
Kernen van de deelgemeenten opwaarderen:
- Ontwerper Ten Bos Nieuwkerken: 75.000 euro
Alles samen komen we tot 1.030.925 euro, waarbij een pak kosten die te maken hebben met de herinrichting van de Grote Markt nog niet meegerekend zijn.
Meer dan 1 miljoen dus voor advocatenkantoren, voor ruimtelijke plannen, voor communicatiebureaus en voor mobiliteitsstudies. Zonder dat er nog maar één euro voorzien is voor architecten en ingenieurs die de gebouwen en de pleinen effectief zullen tekenen. Laat staan voor die gebouwen zelf…
Vooruit is niet a priori tegen het inzetten van studiebureaus. Voor het opmaken van ruimtelijke plannen werd er ook in het verleden regelmatig beroep gedaan op een studiebureau. Vandaag is de uitzondering echter de regel geworden en lijkt het alsof deze “Ploeg van 1 miljoen” het stadhuis overgenomen heeft. Zo werd op de commissievergadering van maart 2021 de schepen van sport enkel bijgestaan door een advocaat die alle belangrijke beslissingen over Puyenbeke toelichtte: het bouwdossier uiteraard, maar ook het plan voor de inrichting van de sportsite en zelfs de stand van zaken van de gesprekken over de aankoop van gronden.
Studiebureaus hebben ook een andere verhouding tot de stad als ambtenaren. Een ambtenaar dient het algemeen belang en maakt daarin geen onderscheid tussen meerderheid en oppositie, tussen politici en burgers. Een studiebureau zakt af naar Sint-Niklaas om een bepaald project te helpen realiseren en dient in de eerste plaats het stadsbestuur dat daar belang aan hecht. Vergelijk het met iemand die een stuk grond wil kopen: die informeert best ook eerst eens bij een notaris over de waarde ervan en de bouwmogelijkheden. Stap je onmiddellijk een immokantoor binnen, dan weet je dat men je iets zal willen verkopen.
Tenslotte stelt zich de vraag naar de rol van het stadspersoneel. Uitgerekend in de sectoren waar de studiebureaus elkaar voor de voeten lopen, heeft de stad de jongste stevig geïnvesteerd in de uitbouw van de eigen omkadering. Er werd een coördinator aangesteld voor de strategische projecten. Er werd een participatiedienst opgestart. De mobiliteitsdienst en de ruimtelijke planning werden versterkt. Het lijkt wel een verhaal uit het voetbal: liever dure spelers aankopen, dan kansen te geven aan de eigen jeugd.
Op Vincent Kompany moeten we niet rekenen om hierin verandering te brengen; die blijft voorlopig in Brussel. Wel op een oppositie die kritisch toekijkt op de toevloed aan externen en die waakt over de gezondheid van de lokale democratie.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.