LOKAAL: Stadsbusnet: weinig hoop op verbetering
Ronny Wolfcarius
Thursday 06
May 2021 11:58
Een korte voorgeschiedenis. Vooruit heeft in mei 2020 aan de alarmbel getrokken: het stadsbusnet in Sint-Niklaas dreigde vanaf 1 januari 2022 te verdwijnen. Ondanks heftig protest en een petitie met meer dan 1000 handtekeningen nam de regionale vervoerraad in juli 2020 effectief deze beslissing. De vier stadslijnen worden vanaf 2022 vervangen door één bus die om het half uur een grote lus maakt rond de stad, zonder de Grote Markt te bedienen.
Op 10 november 2020 kregen we de kans om in een onderhoud met de schepen van mobiliteit onze voorstellen tot aanpassing van het busaanbod op tafel te leggen. Voorstellen die er voor moeten zorgen dat de schade van de aanpassing zoveel mogelijk beperkt werd.
Het heeft een tijd geduurd, maar verleden week kregen we het antwoord van de stad en de vervoerraad op onze voorstellen. Een korte samenvatting onder de afbeelding:
Voorstel om het Fabiolapark – met name de halte Voskenslaan – op te nemen in de stadslus.
Antwoord: neen, maar de stadslus zal wel een halte hebben op de N16, naast de tunnel en vlakbij blok 1.
Voorstel om met de stadslus de Don Boscowijk te blijven bedienen via het Glycinenplein.
Antwoord: neen, want dan zou de hoofdhalte aan AZ Nikolaas niet meer bediend kunnen worden.
Voorstel om de Clementwijk op te nemen in het traject van de streekbussen naar Stekene of Sint-Gillis-Waas.
Antwoord: neen, want streekbussen moeten zo weinig mogelijk afwijken van hun traject en de haltes van de streekbus liggen hooguit op 500 à 600 meter stappen (sic) van de Clementwijk.
Voorstel om de bus in Tereken in dubbele richting te laten rijden zoals momenteel in de Hoveniersstraat; nu zou de stadslus via Tereken naar het Waasland Shopping Center rijden en via Driegaaien terug richting stad.
Antwoord: neen, want dit is niet voorzien in de plannen voor de herinrichting van Tereken en er is ook geen ruimte voor.
Voorstel om van de vier bussen per uur tussen Sinaai en Sint-Niklaas één bus via Puyvelde te laten rijden.
Antwoord: neen, want het reizigerspotentieel van de rit via Belsele is veel groter dan dat van de rit via Puyvelde.
Kortom: er is geen enkel perspectief om de huidige plannen aan te passen en de nadelige gevolgen van het nieuwe bussenplan toch nog enigszins te milderen. En soms, zoals in het geval van de Clementwijk, de Don Boscowijk en Puyvelde, worden daarvoor de meest onwezenlijke argumenten aangehaald.
De essentie is dat de Vlaamse Regering onvoldoende middelen voorziet voor een voldoende openbaar vervoeraanbod. Dat De Lijn en de Vlaamse ambtenaren zich dan maar moeten richten op de grote vervoersstromen en niet op het sociaal aspect van het openbaar vervoer. En dat de stad erbij stond en er lichtjes grommend naar keek.
Is er dan geen goed nieuws?
Twee lichtpuntjes toch:
Ons voorstel om door een uitbreiding van het systeem van taxicheques het taxivervoer goedkoper te maken voor mensen met een beperkt inkomen die buiten het bereik van de bus wonen, wordt verder onderzocht door de stad.
Ons voorstel om mensen gratis te laten rijden op de busbaan tussen het Waasland Shopping Center en het station (waarrond zich 90% van de centrumfuncties bevinden) blijkt technisch haalbaar. Alleen is er discussie over de kostprijs daarvan en wie die zal betalen, de stad of De Lijn.
Wordt vervolgd dus. Al blijft het roeien tegen de stroom in van de beperkte budgetten en van het idee van de Vlaamse Regering dat een bus er niet langer is om zoveel mogelijk mensen voldoende mobiliteit te verschaffen.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.