Nieuws

LOKAAL: Taxicheques voor mensen die de bus niet (meer) kunnen nemen

Ronny Wolfcarius

Friday 02

April 2021 11:21

De laatste maanden is het erg stil geworden rond het busdossier. De plannen van De Lijn zijn nochtans ongewijzigd: vanaf 1 januari 2022 wordt een nieuw busaanbod ingevoerd waarin met name het stadsvervoer in Sint-Niklaas sterk aan kwaliteit zal inboeten.

 

We blijven aandringen op aanpassingen zodat zo weinig mogelijk mensen buiten het bereik van de bus zouden vallen. In die zin kijken we nog altijd uit naar het antwoord van het stadsbestuur en van de vervoerregio op de voorstellen die we eind november 2020 indienden op een vergadering met alle Sint-Niklase politieke fracties op het kabinet van schepen Hanssens.

Vandaag gaan we nog een stap verder.

We doen een voorstel om taxicheques toe te kennen aan mensen die niet binnen het bereik wonen van een kwalitatieve busdienst.

De taxicheques bestaan al langer. Mensen met een fysieke beperking en die genieten van een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering, kunnen jaarlijks 50 cheques kopen met een waarde van 2,50 euro/cheque. Ze betalen daarvoor slechts de helft van de prijs (1,25 euro/cheque). Met één of meerdere van deze cheques kunnen zij, op vertoon van een erkenningskaart, een taxirit betalen.

Ons voorstel is om dit systeem ook toe te passen op mensen die buiten het bereik van de bus vallen en die aan de inkomensvoorwaarde voldoen. 

Om te bepalen wie in aanmerking komt, grijpen we in ons voorstel terug naar het vroegere decreet basismobiliteit, dat de bedoeling had om de bus in het bereik te brengen van elke Vlaming. Komen volgens ons voorstel in aanmerking:

*  mensen die in het stedelijk gebied wonen op meer dan 500 meter van een halte met een sterke bediening (minimum 2 bussen per uur in de daluren);

*  mensen die in het buitengebied wonen op meer dan 750 meter van een halte met een sterke bediening (minimum 1 bus per uur in de daluren).

Met dit voorstel willen we het taxivervoer betaalbaar(der) maken voor mensen met een bescheiden inkomen die geen toegang hebben tot een goede busbediening. We leggen het voor aan het stadsbestuur en houden u op de hoogte!  


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant