Nieuws

LOKAAL: OOSTENDE: Voorstel praktijktesten tegen discriminatie op arbeids- en huurmarkt

Ronny Wolfcarius

Saturday 20

June 2020 20:30

Naar het persbericht van 22 juni 2020

Discriminatie blijft zowel op de huur- als arbeidsmarkt hardnekkig aanwezig, ook in Oostende. Een inclusief Oostende waarbij we Allemaal Oostendenaar zijn kan hiervoor niet langer de ogen sluiten. Praktijktesten maken een onmisbaar deel uit van een doeltreffend anti-discriminatiebeleid. Gemeenteraadslid Jeroen Soete stelt daarom voor om in Oostende werk te maken van praktijktesten en wel op een wetenschappelijk onderbouwde manier om zo het beleid tegen discriminatie op de Oostendse huur- en arbeidsmarkt te ontwikkelen en te handhaven. Het voorstel wordt op de Gemeenteraad van 22 juni 2020 weggestemd. 

 

Discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssamenstelling, beperking, geaardheid….geen enkele vorm van discriminatie mag én kan getolereerd worden in Oostende. 

Verschillende onderzoeken leggen de vinger pijnlijk op de wonde inzake de discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook op de huurmarkt tekent zich een dergelijk patroon af. De praktijktesten in Gent (2015) toonden al duidelijk aan dat praktijktesten nodig zijn om discriminatie op de private huurmarkt tegen te gaan. Er werd in Gent een significante daling van de discriminatie gezien wanneer verhuurders en makelaars weten dat ze gecontroleerd worden. Andere centrumsteden zoals Mechelen (2019) en Antwerpen (2020) zijn ondertussen ook aan de slag gegaan met praktijktesten in de aanpak van discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt.

'Praktijktesten brengen het probleem van discriminatie in kaart, zorgen voor bewustwording én ontrading, én vormen de opstap naar handhaving. Ze maken daarom een onmisbaar deel uit van een doeltreffend anti-discriminatiebeleid.', aldus gemeenteraadslid Jeroen Soete. 

De fractie sp.a - stadsmakers stelt daarom voor om in Oostende praktijktesten op een wetenschappelijk onderbouwde manier in te voeren om zo het beleid tegen discriminatie op de huur- en arbeidsmarkt te ontwikkelen en te handhaven. Dit omdat geen enkele vorm van discriminatie getolereerd wordt in Oostende.

Gemeenteraadslid Jeroen Soete legt dit voorstel ter stemming voor op de Gemeenteraad van 22 juni 2020. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant