Nieuws

LOKAAL: OOSTENDE: Geef Oostendse horeca ademruimte in exit-corona

Ronny Wolfcarius

Monday 22

June 2020 20:23

Naar het persbericht van 22 juni 2020 

We zijn nu meer dan drie maanden na de start van de Coronacrisis die alles on hold zette. Onze lokale handelaars liepen vele inkomsten mis, terwijl de meeste kosten bleven lopen. Na lange tijd van onzekerheid hebben we nu al meer duidelijkheid over wat kan en mag. Zo kunnen lokale handelaars, ondernemers hun zaak opnieuw openen. Met de zomer voor de deur verwacht Oostende ook opnieuw dagelijks duizenden bezoekers te mogen verwelkomen. Er is perspectief. Maar concrete steunmaatregelen van het Oostendse stadsbestuur blijven uit.

Gemeenteraadslid Mohsin Abbas laat op de Gemeenteraad van 22 juni 2020 daarom een voorstel stemmen omtrent het NIET innen van de belasting op terrassen en op de uitbreidingen die nu mogen geplaatst worden. Tegelijkertijd gaat Mohsin ook opnieuw verder in op hoe Oostende haar lokale economie nu eigenlijk concreet ondersteunt.  

'De horeca is een belangrijke economische ader voor de stad Oostende, ze zijn een belangrijke factor inzake tewerkstelling in onze stad. Het is ongetwijfeld één van de sectoren die zwaar geleden heeft onder de impact van het coronavirus. Wij vinden het van groot belang dat de stad Oostende een krachtig signaal geeft om deze sector ook wat ademruimte te geven. Met concrete steunmaatregelen zou de stad zo de lokale economie opnieuw een boost kunnen geven. Het niet innen van de terrastaks is zo'n maatregel.', aldus gemeenteraadslid Mohsin Abbas.  

Daarom stelt de fractie voor om de belasting op het gebruik van het openbaar domein voor de terrassen en haar uitbreidingen die geplaatst worden in 2020 niet te innen. 

Verder stelde Mohsin Abbas nog volgende vragen aan het Stadsbestuur:

  • Is de uitbreiding van terrassen de enige concrete maatregel die werd genomen voor de horeca of zijn er nog maatregelen genomen of in de maak?
  • De Stad ontvangt extra middelen van de bovenlokale overheid / overheden. Zal de Stad deze middelen inzetten om tussen te komen in de extra kosten die o.a. de horeca heeft gemaakt om alles coronaproof te maken?
  • Er werd een bedrag van 500.000 euro vrijgemaakt binnen het Economisch Huis Oostende. Hoe wordt dat bedrag precies aangewend, verdeeld?

DE EERDERE CONCRETE VOORSTELLEN 

  • Schaf de terrastaks voor 2020 af, herbekijk misschien ook de andere taksen voor dit jaar (publiciteitsborden, …) 
  • Zorg dat horecazaken hun terrassen kunnen uitbreiden, zodat de social distancing kan gegarandeerd worden én ze toch een grote aantal mensen op het terras kan plaatsen
  • Koop gezamenlijk beschermingsmateriaal zoals mondmaskers en handgels aan.
  • Help in de aankoop van scheidingswanden voor de restaurants, via groepsaankoop of kom tussen in de kosten hiervoor. 
  • Ga out of the box door pleinen in de binnenstad ter beschikking te stellen van lokale horeca met pop-up bars die ze kunnen uitbaten (in plaats van mensen samen te proppen op café). Kortom, gebruik ook de binnenstad optimaal voor de spreiding. 
  • Plan voldoende sanitaire voorzieningen op het openbaar domein, neem die kost / handeling weg van de horeca (en hun zorg voor de niet-klanten die binnenwandelen voor een toiletbezoek). 

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant