Nieuws

LOKAAL: Netheidsplan moet Essen proper maken én houden

Ronny Wolfcarius

Monday 29

March 2021 12:22

De Essense straten en pleinen moeten aantrekkelijk zijn voor wie hier woont, werkt, winkelt of op gewoon bezoek is.  Daar willen we hard aan werken.  Sàmen met alle Essenaren en bezoekers. Want niet alleen het bestuur, maar ook de inwoners vinden dit enorm belangrijk.  Dat bleek niet alleen uit de bevolkingsbevraging, maar ook uit de reacties, suggesties en spontane initiatieven van inwoners.

Essen investeert al veel in propere straten en pleinen.  Maar alles kan altijd beter.  Daarom werkte de gemeente een ‘Netheidsplan’ uit.  Dat gebeurde in nauw overleg met een coach van Mooimakers, een initiatief van o.a. Vlaamse overheid.

“Essen proper maken én proper houden.  Daar moet dit netheidsplan toe bijdragen, want ook voor ons zijn propere straten en pleinen, maar ook de aanpak van zwerfvuil langs de meer landelijke wegen en in de natuur absolute prioriteit”, zegt Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu (Vooruit-JijMaaktEssen). 

 

Eigen veegmachine

Naast het optimaliseren van de bestaande veegwerken en het onkruidborstelen door een externe firma wordt sinds kort ook een eigen veegwagen ingezet.  Dat alles moet ervoor zorgen dat de straten, maar vooral ook de winkel- en centrumstraten en de locaties met een verhoogd risico op zwerfvuil zoals de stationsomgevingen er properder bij liggen.

 

Fraaie nutskasten en nieuwe glasbollen

Maar, er is meer...

Helmut Jaspers: “De vuilnisbakjes zullen worden gemonitord, om ons vuilnisbakkenplan te optimaliseren.  Er komen ten laatste tegen eind mei nieuwe mooie glasbollen en bij de heraanleg van straten brengen we deze ondergronds.  Ook plannen we opnieuw een actie om vuile nutskasten van elektriciteits- en telefoonbedrijven op te waarderen en te verfraaien. Kortom: met dit netheidsplan schakelen we een versnelling hoger. Ook in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort”.

 

Netheidsmonitor

Zoals steeds: meten is weten.  Daarom zal de netheid van een aantal straten en zwerfvuil-gevoelige plekken op geregelde tijdstippen worden gemonitord. Zo kunnen we dit netheidsplan en de veegtoeren en veegfrequenties permanent bijstellen.

 

Een proper Essen is een ‘wij’-verhaal

De gemeente kan dat echter niet alleen. Iedereen heeft hier een verantwoordelijkheid op te nemen.

“Een proper Essen is een ‘wij’-verhaal. We roepen de inwoners op om de stoep voor hun deur proper te houden en ook het onkruid tegen de gevel te verwijderen zonder het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen.  Daarnaast zijn er nu al meer dan 80 vrijwillige Mooimakers actief en organiseren ook veel verenigingen en scholen opruimacties.  Zij doen prachtig werk en dat willen we zeker nog uitbreiden.  Essen is op het vlak van afvalcijfers en recyclage al een schoolvoorbeeld.  Bij deze dus een warme oproep aan iedereen om mee te helpen van Essen ook de properste gemeente van de regio te maken”.

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant