Nieuws

LOKAAL: Leuvense buren zingen opnieuw vanuit hun kot op Dag van de Buren

Ronny Wolfcarius

Wednesday 26

May 2021 21:48

Volgende vrijdag is het weer zover: de Leuvense Dag van de Buren! Ook dit jaar kunnen de Leuvenaars nog niet zoals andere jaren met hun buren samenkomen. Daarom organiseert de stad Leuven voor de tweede keer een muzikale versie, rekening houdend met de coronamaatregelen. Bijna 70 straten zullen vrijdagavond tussen 19 en 22 uur samen zingen vanuit ramen en deuren.

 

De laatste vrijdag van mei vieren buren over heel Europa de Dag van de Buren. Normaal wordt die dag gevierd door tafels en stoelen buiten te zetten en samen een hapje en een drankje te delen. Dat is momenteel nog niet mogelijk, maar ook muziek verbindt en brengt mensen dichter bij elkaar. Daarom viert Leuven op vrijdag 28 mei tussen 19 en 22 uur de Dag van de Buren met een heuse Leuvense zangstonde. Stem af op Radio Scorpio 106 FM (of luister eventueel via www.radioscorpio.be), zet ramen en deuren open en zing samen met je buren uit volle borst mee, vanuit je kot. DJ Bobby Ewing rijgt de meezingers aan elkaar tot 20 uur. Daarna draait Radio Scorpio verzoeknummers, die de deelnemende straten hebben opgegeven. 

Bijna 70 straten over heel Leuven lieten al weten dat ze meedoen. Zij kregen van de stad een promopakket met uitnodigingskaartjes en affiches voor de buren. “Het voorbije jaar bleek meer dan ooit hoe belangrijk een goede buur kan zijn”, vertelt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. “Via het platform Leuven Helpt springen al van bij de start van de crisis duizenden Leuvenaars vrijwillig in om hun buren te helpen met de boodschappen, een luisterend oor of gewoon eens een babbeltje. Buren hingen affiches op of maakten raamtekeningen met bemoedigende boodschappen om elkaar een hart onder de riem te steken. Het lijkt soms misschien zo klein en evident maar die dagelijkse contacten tussen buren zijn van enorm belang. Ook al kunnen we dit jaar nog steeds niet fysiek samen de burenvriendschap vieren, met deze muzikale versie van Dag van de Buren vieren we toch de grote verbondenheid, solidariteit en zorg tussen buren in onze stad”, zegt schepen Bieke Verlinden.

De stad Leuven ondersteunt het hele jaar door buurtfeesten op allerlei manieren, waaronder ook met  Buurtcultuur. Buren kunnen aan verminderde prijs culturele acts boeken voor hun buurtfeest. Speciaal voor Dag van de Buren konden de deelnemende straten een act van buurtcultuur winnen om hun zangstonde nog meer te laten swingen. Op 28 mei kan je volgende artiesten spotten in de onderstaande straten die een optreden wonnen:

  • Va et Vient Majorettenkorps: in Hoogland (19 uur) en de Molstraat (19.30 uur)
  • FabotàstiX: in de Paul Delvauxwijk (19 uur), de Penitentienenstraat (19.20 uur) en de Valkerijgang (19.40 uur)
  • Sisters in Concert: aan LDC Ruelenspark (19 uur) en in de Leo Dartelaan (19.30 uur)
  • Cirkus in Beweging: in de Rondestraat (19 uur), de Karel Schurmansstraat (19.20 uur) en de Opvoedingstraat (19.40 uur)
  • Murga çava: in de Louis Woutersstraat (19 uur), de Jules Persoonsstraat en de Brugveldstraat (19.20 uur) en in de Overloopstraat (19.40 uur)

Speciaal voor deze gelegenheid spelen ook de beiaardiers deze week heel wat bekende liedjes als opwarmer. Ze beginnen telkens met het deuntje van de populaire TV-soap Neighbours. Een overzicht: 

  • woensdag 26 mei van 17 tot 18 uur: Luc Rombouts, Abdij van Park
  • donderdag 27 mei van 18 tot 19 uur: Philippe Beullens, Sint-Geertruikerk
  • vrijdag 28 mei van 12 tot 13 uur: Eddy Mariën, Sint-Pieterskerk

Op vrijdag 28 mei zullen de klokken van verschillende Leuvense parochies extra luiden van 18.55 tot 19 uur, om de zangstonde feestelijk in te zetten en over heel Leuven de verbondenheid tussen buren te vieren.

Meer info over Dag van de Buren vind je op www.leuven.be/dagvandeburen.

Meer info over Buurtcultuur vind je op www.leuven.be/buurtcultuur.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant