Nieuws

LOKAAL: Leuven: Oproep tot staakt-het-vuren in Israël en de Palestijnse gebieden

Ronny Wolfcarius

Wednesday 19

May 2021 18:55

 

Het geweld tussen Israël en de Palestijnse Gebieden blijft oplaaien. Als vredesstad roept Leuven op tot een staakt-het-vuren en het naleven van de mensenrechten en het internationaal recht. Om die boodschap uit te dragen wappert de vredesvlag sinds vanmiddag aan het stadskantoor. Om haar solidariteit te betuigen met alle slachtoffers van het geweld hield het stadsbestuur samen met enkele vertegenwoordigers van Leuvense vredesorganisaties deze middag ook een stiltemoment.

 

Een delegatie van het stadsbestuur hees vanmiddag om 12 uur de vredesvlag aan het stadskantoor in het bijzijn van enkele Leuvense vredesorganisaties. Nadien hielden de aanwezigen een moment van stilte en brandden ze kaarsen. Met deze symbolische actie roept stad Leuven beide partijen op om het geweld te staken en de mensenrechten en het internationaal recht na te leven. Tegelijkertijd betuigt ze haar solidariteit met alle slachtoffers van het geweld.

“We scharen ons achter de oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, zodat de ellende en de angst waarin zoveel mensen zich bevinden kan stoppen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Het geweld zorgt voor doden en gewonden, voor onmenselijk lijden. Maar we zien duidelijk dat de vergeldingsacties van Israël niet in proportie zijn. De mensenrechten en het internationaal recht worden continu geschonden. Palestijnen, zeker in Gaza, hebben geen controle over hun leven zoals het hoort. Ze hebben amper toegang tot levensmiddelen, tot medicijnen, of zelfs water. Daar mag de internationale gemeenschap niet van wegkijken. Er moet ingegrepen worden.”

Leuven is sinds 1988 onafgebroken lid van Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) en is sinds 2010 vredesgemeente. “Het is aan ons als vredesstad om ons uit te spreken wanneer vrede en mensenrechten in het gedrang zijn. Zwijgen is geen optie”, duidt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. “Vandaag zijn we solidair met wie rouwt en lijdt. Maar we roepen ook op tot een staakt-het-vuren, tot respect voor de mensenrechten en het internationaal recht en tot een einde van de illegale bezetting met onderdrukking tot gevolg. We pleiten voor een duurzame oplossing voor iedereen en vragen de de federale regering en Europese Unie met aandrang om hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Stad Leuven roept tot slot ook andere steden en gemeenten op om ook hun stem te laten horen. “Samen kunnen we een krachtig signaal geven, tegen geweld en voor een duurzame vrede”, aldus burgemeester Ridouani en schepen Corneillie. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant