Nieuws

LOKAAL: Halle: Vooruit Halle wil hervorming van inschrijvingen secundair onderwijs

Ronny Wolfcarius

Tuesday 25

May 2021 17:55

Het Centraal AanmeldingsRegister (CAR), waarbij je je kind kan inschrijven voor het secundair onderwijs heeft duidelijke tekortkomingen. Vooruit Halle steunt de oproep van de ouders die geen plaats in Halle vonden voor hun kinderen om het systeem te veranderen.

In Halle vinden momenteel 55 kinderen die voor het eerst naar het secundair gaan, geen plaats in een Halse school naar keuze, met als gevolg dat de kinderen zullen moeten pendelen naar scholen in een andere gemeente.  Terwijl er kinderen uit andere gemeenten naar Halle pendelen.

“Dit krijg je toch niet uitgelegd?” reageert Bertrand Demiddeleer, voorzitter Vooruit Halle.

“Onze stad is een scholenstad, dat is algemeen geweten.  En het niveau van onze scholen is dusdanig dat een plekje gegeerd is.  De invoering van het CAR leek ons een goede zaak, om het kamperen voor de scholen tegen te gaan.  Sommige scholen gebruikten dit als promotiestunt en ouders die voor een inschrijving van hun kinderen moesten kamperen, dat is niet meer van onze tijd.  Het CAR heeft echter serieuze tekortkomingen.”

Het CAR is regiogebonden, dat betekent dat niet alleen de scholen van Halle daarin opgenomen zijn, maar ook die van St.-P.-Leeuw, Beersel en St.-G.-Rode.  Ook kinderen van buiten die regio kunnen zich inschrijven.

“Er is duidelijk een capaciteitstekort.  De Stad heeft al een paar keer uitbreiding gevraagd en bekomen.  Maar nog is dat niet voldoende.  Daarbij moet natuurlijk ook het geschikte aantal lesgevers gevonden worden.  Maar los daarvan zijn er gewoon tekortkomingen in het aanmeldingssysteem.  Waarom kan in het secundair onderwijs de factor nabijheid niet meespelen, zoals het is in het aanmeldingssysteem voor lagere scholen?  Nu komen er kinderen van heinde en ver, zelfs uit Brussel waar nochtans heel wat scholen zijn, naar Halle, terwijl sommige Halse kinderen naar buiten Halle moeten pendelen. Het huidige systeem voor het secundair onderwijs benadeelt, door de grote instroom van buiten Halle, de Hallenaars zelf.   Dat is trouwens niet alleen nefast voor het welzijn van de kinderen, maar dat heeft ook een impact op de verkeersproblematiek en het milieu. En het ergste is dat de Stad daar totaal niets aan kan doen”, zegt Bertrand Demiddeleer.

 

Vooruit Halle heeft reeds de parlementairen van Vooruit aangemaand de bevoegde minister hierover te interpelleren en roept dan ook alle lokale partijen op om de nodige druk op hun parlementairen en ministers uit te oefenen, met de vraag de procedure van het CAR te herzien.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant