Nieuws

LOKAAL: Halle laat riolen inventariseren.

Ronny Wolfcarius

Thursday 06

May 2021 12:49

Halle laat voor het eerst sinds 2002 de rioleringen inventariseren zodat de rioleringsdatabank geactualiseerd kan worden.  De oppositie beweert dat de stad al 20 jaar niet weet waar het overgrote deel van haar riolering zich bevindt.  "Dat klopt niet", zegt schepen van Openbare Werken Johan Servé.

 

 

Volgens schepen Johan Servé (Vooruit) klopt de bewering van de oppositie dus niet. “Wij ontbreken ongeveer 15 procent van de gegevens over de exacte ligging van ons rioolstelsel en die gaan we nu actualiseren. Uit een kwaliteitscontrole bleek inderdaad dat de kwaliteit zowel op het vlak van correctheid van de gegevens als op vlak van de volledigheid van de databank onvoldoende is. Een actualisatie van de databank is noodzakelijk en dat gaan we doen.”

Volgens oppositiepartij nva zijn er onder andere 3.300 tussenliggende rioleringsputten niet opgenomen in de Halse riooldatabank. “Door het ontbreken van deze data is een degelijk beheer van het rioleringsnet of de uitbouw ervan niet mogelijk. Hoe de stad dit twintig jaar lang niet heeft opgemerkt of hier niet sneller werk van heeft gemaakt, is mij raadsel”, zegt de oppositie.

Niet enkel in Halle

Schepen Servé vindt dat nva te snel op de meerderheid schiet. “Weet dat dit niet alleen zo is voor de stad Halle maar dat er tal van gemeenten en steden zijn waar dit onvolledig is of  er zelfs geen databank is”, zegt Servé. “Het is vreemd dat men nu naar ons wijst. Waarom greep toenmalig schepen Mark Demesmaeker (nva)  toen hij onder andere bevoegd was voor Openbaar Groen en Leefmilieu niet in? Wij maken er nu tenminste werk van.”

Aquafin stelt als doel dat tegen 2022 dat elke gemeente dient te beschikken over een inventaris van knooppunten en tegen 2026 de ligging van het volledig rioleringsstelsel. Momenteel kiest Halle enkel voor de optie op knooppunten, wat een investering is van ongeveer 189.000 euro. "De noodzakelijke studie die de volledige riolering in kaart brengt en die bijkomend geraamd wordt op een goede 486.000 euro schuiven we alvast door naar naar later, want dit is nog niet gebudgetteerd en het financieel beleidsplan moet gerespecteerd worden, zodat de Hallenaren er niet extra voor moeten opdraaien" besluit de schepen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant