Nieuws

LOKAAL: Halle: Claesplein wordt belevingsplein mét ruimte om te parkeren

Ronny Wolfcarius

Wednesday 26

May 2021 18:10

Op het Claesplein in Lembeek wordt er al jaren geklaagd over wildparkeren en de onveilige situatie. Op vraag van velen wordt het plein heringericht. Het wordt gedeeltelijk verkeersvrij en dus veel veiliger, maar er verdwijnen praktisch geen parkeerplaatsen. 

 

“We willen van het Claesplein een gezelliger plein maken en er dus geen exclusief parkeerterrein van maken.” zegt schepen van Openbare Werken Johan Servé. “Het probleem van het wildparkeren is de aanleiding van de herinrichting. De politie vroeg om duidelijkheid. Er zal nog steeds kunnen geparkeerd worden,maar het zal nu duidelijk zijn waar wel en waar niet.  Op het Claeplein waren een 20-tal reglementaire parkeerplaatsen, maar op en rond het plein parkeerden tot 39 auto's zich.  Nu creëren we 38 reglementaire parkeerplaatsen mét daarbovenop extra ruimte om van het plein op een een veilige manier te genieten.”

Het is dus de bedoeling dat het voor een deel een belevingsplein wordt. “De tijd dat dorpspleinen enkel voorzien werden om te parkeren is voorbij.  Mensen komen weer meer naar buiten en wensen te kunnen genieten van de omgeving en elkaar. De kinderen zullen op het Claesplein veilig kunnen spelen.  Er komt geen speeltuin zoals sommigen beweren, maar wel speelruimte.” zegt Servé.

Op het plein zullen ook zit- en picknickbanken en een plek om je fiets veilig achter te laten komen. De Stationsstraat wordt afgesloten. De horeca krijgt de kans om wat grotere terrassen te maken.   Voor de veiligheid en om ervoor te zorgen dat het plein ook volledig vrij kan gemaakt worden tijdens bijvoorbeeld de kermissen, wordt er gewerkt met verplaatsbare paaltjes, bloembakken en vaten.

“We nemen deze beslissing nadat we wel geluisterd hebben naar bewoners en handelaars. De meeste mensen reageren zeer positief.  Maar er is ook wat tegenkanting.  Het is een beetje te vergelijken met de herinrichting van de Beestenmarkt destijds.  Een aantal handelaars vonden dat een zeer slecht idee, maar nu is iedereen akkoord dat het het fijnste plekje van de Halse binnenstad is.  En zoals we altijd doen zal er na een tijdje  een evaluatie gemaakt worden en waar nodig zullen er dan aanpassingen uitgevoerd worden” aldus Servé nog.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant