Nieuws

LOKAAL: Gent – Twee boeiende tijdelijke invullingen in Aziëstraat en woontorens Nieuw Gent

Ronny Wolfcarius

Tuesday 27

April 2021 11:37

Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk, kondigde op 27 april aan dat er opnieuw twee mooie tijdelijke invullingen bij komen in onze stad. “Het bewonerscollectief 'Chinastraat | Bar Bricolage' maakt van de groenstrook aan de Aziëstraat (in de wijk Muide, nabij het Kapitein Zeppospark) een buurttuin. En in Nieuw Gent palmen de kunstenaars van Collectief Nieuw Gent twee woontorens in die een tijdje leegstaan omdat de bewoners verhuizen naar nieuwe sociale woningen. Het zijn twee projecten die voor veel ambiance gaan zorgen in hun wijken, voor en vooral mét de bewoners. Ik kijk er al naar uit om regelmatig een bezoekje te brengen.”

‘Struik’ in Aziëstraat: tuinieren… en veel meer

Chinastraat | Bar Bricolage (dat al sinds 2014 een zomerbar, workshops, expo's en feesten organiseert in voormalige Dufky-fabriek) start in het begin van de zomer met ‘Struik’. “De groenstrook aan de Aziëstraat wordt een plek waar buurtbewoners onder andere kunnen tuinieren in verhoogde plantenbakken. Een deel van de tuin wordt publiek en er zullen ook activiteiten worden georganiseerd.”

Nieuw Gent: kunstenaarscollectief in twee woontorens

In Nieuw Gent worden zes grote woontorens vervangen door nieuwe sociale woningen. Sommige bewoners verlaten hun vertrouwde straat en buurt. In die overgangsperiode palmt het twintigtal kunstenaars van Collectief Nieuw Gent tijdelijk twee woontorens in: Mercurius en Jupiter. “Ze krijgen er niet alleen ruimte voor hun artistieke werk, ze zijn ook een klankbord voor de bewoners. Deze tijdelijke invulling zorgt voor een warme en boeiende plek in een wijk-in-verandering.”

In mei komt er alvast een expositieruimte op het gelijkvloers van Jupiter, óók voor kunstwerken van bewoners. Het Collectief wil op verschillende locaties in de torens dingen organiseren zoals een volkskeuken, een modeshow en een postkaartproject, uiteraard afhankelijk van de coronamaatregelen.

Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant