Nieuws

LOKAAL: Essense straatverlichting tegen 2026 volledig verLED

Ronny Wolfcarius

Thursday 15

April 2021 10:39

“In onze beleidsnota is het terugdringen van de CO²-uitstoot in het kader van ons klimaatbeleid een belangrijke beleidsprioriteit. Het verLEDden van onze openbare verlichting is dan ook een voornaam werkpunt. In overleg met Fluvius wordt nu werk gemaakt van de versnelde verLEDding van alle straatverlichting in Essen.  Tegen 2026 zullen in Essen alle verlichtingstoestellen vervangen zijn door nieuwe armaturen, die uitgerust zijn met dimbare en energiezuinige LED-lampen.  Dat is op termijn niet alleen goed voor de gemeentelijke financiën, maar vooral ook een belangrijke stap vooruit in onze klimaatdoelstellingen”, zegt Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu en duurzaamheid (Vooruit – JijMaaktEssen).

 

Besparing op verbruik

Op het grondgebied van de gemeente Essen staan 3.497 lichtpunten.  Die verbruiken op jaarbasis 1005735 kWh aan elektriciteit (2018).  Momenteel is zo’n goede 10 % al vervangen door energiezuinige ledlampen.  Eens volledig uitgevoerd zal tegen 2026 het elektriciteitsverbruik voor de straatverlichting dalen tot minimum  582.914 kWh per jaar.  Dat betekent een jaarlijkse besparing van 42 %.  Deze besparing kan op termijn nog hoger oplopen omdat de lichtintensiteit van een groot aantal lampen later op de avond zou kunnen worden teruggeschroefd, zonder dat dit een effect heeft op de zichtbaarheid en vooral ook op de (verkeers)veiligheid.

 

Goed voor het klimaat

Dat het elektriciteitsverbruik bijna gehalveerd kan worden door in te zetten op LED-verlichting is ook een goede zaak voor het klimaat. Onze Essense jongeren vroegen in 2019 nog met een mars naar het gemeentehuis aandacht voor het klimaat.  Dit is zo’n concrete maatregel. De ombouw naar LED-verlichting staat gelijk aan een jaarlijkse verlaging van onze CO²-uitstoot met minstens zo’n 100.000 kg.  Volgens berekening gaat deze van 233.331 kg  in 2018 naar maximum 135.236 kg in 2026.

In overleg met de voorzitter van de milieuraad en Natuurpunt hebben we ook de vleermuisgevoelige gebieden in kaart gebracht.  In het buitengebied wordt daar zoals nu al zo min mogelijk verlichting voorzien en anders zullen de bestaande lampen vervangen worden door aangepaste, vleermuisvriendelijke, amberkleurige LED-verlichting. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant