Nieuws

LOKAAL: Café-expo ​​​​​​​Erfgoeddag startschot voor meer archiefonderzoek rond het Leuvense caféleven

Ronny Wolfcarius

Friday 23

April 2021 22:35

Op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021 kan je meegenieten van de 20e editie van Erfgoeddag in Leuven. Dat is meteen ook het startschot van de nieuwe café-expo van het Stadsarchief Leuven. “Naar aanleiding van het thema ‘nacht’, ging de stadsarchivaris grasduinen in de rijke archiefcollecties en ontstond de idee om in coronatijden, nu de kroegen al zo lang gesloten zijn, een stukje cafésfeer terug te brengen”, vertelt schepen Denise Vandevoort. “Het resultaat kan je bewonderen in de mooie buitenexpo op de Grote Markt. Niet alleen tijdens het Erfgoeddag-weekend, maar nog tot en met 30 mei.”

 

“Toen ik een kijkje ging nemen, zag ik verschillende Leuvenaars enthousiast reageren op de pas opgebouwde expo. En ook de collega’s van het Stadsarchief hebben de smaak te pakken: dit is geen eindpunt, maar de start van meer onderzoek en verhalen rond ons Leuvense caféverleden”, aldus een enthousiaste Vandevoort.

Met deze ‘café-expo’ steekt de stad Leuven de cafés een hart onder de riem nu ze al een hele tijd gesloten zijn. De Leuvense stadsarchivaris ging op onderzoek in de archieven en presenteert aan de hand van foto’s, plannen en krantenartikels een korte geschiedenis over vijftien Leuvense cafés, onder andere café Commerce, Gambrinus, Dewerf, Jeeskesboom, Leuven Central en café Allee.  “Het Stadsarchief schenkt deze panelen na Erfgoeddag aan de betrokken cafés”, vervolgt Vandevoort.

Het geheugen van de stad
Het Stadsarchief is een onuitputtelijke bron van verhalen. Met het thema ‘Nacht’ van de Erfgoeddag kozen ze ervoor om de geschiedenis van het Leuvense café-leven, toch een wezenlijk onderdeel van het nachtleven, in beeld te brengen. De rijke krantencollecties, bouwvergunningen en foto- en postkaartencollecties gaven veel info prijs, maar de stad contacteerde ook enkele café-uitbaters voor meer info.

Eerste selectie als start
Al snel bleek dat er erg veel informatie te vinden was. Er moesten dus keuzes gemaakt worden. 15 cafés werden geselecteerd op basis van het aanwezige archiefmateriaal. Allemaal zaken die nog bestaan en al een rijke geschiedenis hebben. Bovendien wilde het stadsarchief verschillende types van cafés presenteren. Al betekent dit nog steeds dat de expo maar een glimp van het rijke Leuvense caféleven belicht. Daarom gaat het Stadsarchief verder met dit thema en wil men nog meer cafés belichten en verhalen van uitbaters en vaste klanten verzamelen.

Meer onderzoek en oproep
Samen met de Leuvenaar en de café-uitbaters wil het Stadsarchief de komende maanden nog meer info verzamelen over Leuvense cafés. Wie interessant materiaal bezit, kan contact opnemen via [email protected]. Het Stadsarchief bekijkt het materiaal en digitaliseert het eventueel. Zeker de combinatie van Leuvense cafés en het verenigingsleven is interessant voor verder onderzoek.

Expopanelen in cafés
De vijftien cafés van deze expo krijgen nadien het paneel met hun cafégeschiedenis cadeau van het stadsarchief. “Zo kan dit verhaal ook nog in de Leuvense cafés verder leven”, besluit schepen Vandevoort. “Dit wordt zeker nog verder vervolgd.”

Lijst van geselecteerde cafés

 1. In den Boule, Augstijnenstraat 2
 2. Brasserie Gambrinus, Grote Markt 13
 3. Café Leffe, Bondgenotenlaan 20
 4. In den Ouden Tijd, Tiensevest 22
 5. Dewerf, Hogeschoolplein 5
 6. Café Allee, Oude Markt 41
 7. De Appel, Ravenstraat 15
 8. Café Commerce, Herbert Hooverplein 16
 9. Café Jeeskesboom, Diestsestraat 147
 10. Café Marengo, Diestsestraat 56
 11. Leuven Central, Margarethaplein 3
 12. Trattoria dell’ Oratoriënhof, Mechelsestraat 111
 13. In den Rozenkrans, Abdij Vlierbeek 14, 3010 Leuven
 14. Pigeon d’Or, Tiensesteenweg 2, 3001 Leuven
 15. Grillekes, Naamsesteenweg 18, 3001 Leuven

Alle info over Erfgoeddag 2021 vind je op www.leuven.be/erfgoeddag en over het stadsarchief op www.leuven.be/stadsarchief.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant