Nieuws

LOKAAL: Nederlandstalige bib Anderlecht weer open

Ronny Wolfcarius

Friday 02

April 2021 10:10

De Nederlandstalige bibliotheek van Anderlecht opent op 21 april opnieuw de deuren na een renovatie van twee jaar. Zowel qua inrichting als qua vormgeving kreeg de bib een grondige facelift. Naast de 40.000 boeken die de bibliotheek telt, vind je er nu ook een leesruimte, patio, studieplaatsen en zelfscans.

 

Het initiatief kwam van Elke Roex, schepen van de Nederlandstalige bibliotheek en Fatiha El Ikdimi, schepen van gemeentegebouwen. De gemeente maakte hiervoor 560.000 euro vrij en kreeg daarbovenop 140.000 euro subsidies van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het gebouw in de Sint-Guidostraat onderging een uitvoerige renovatie met onder meer een nieuwe verluchtingsinstallatie, vloerverwarming, digitale verlichting, geluiddempende plafonds, nieuwe vloerbekleding en schilderwerken. “De patio zorgt ten slotte voor aangenaam natuurlijk daglicht en zal op mooie dagen een fantastische leesplek zijn”, voegt schepen Fatiha Ikdimi er nog aan toe.

“Dankzij de vernieuwing is onze bibliotheek helemaal klaar voor de toekomst”, beaamt Elke Roex, schepen van de Nederlandstalige bibliotheek in Anderlecht. “We hebben voldoende werk- en studieplekken, een gezellige leesplek en ontmoetingsruimtes voorzien en investeerden in nieuw technologieën zoals RFID en tablets waardoor het uitlenen makkelijker wordt. Onze bibliotheek straalt kortom voortaan licht uit en wordt een aangename ontmoetingsplek voor kinderen, jongeren en volwassenen”. Tot slot werd, met duurzaamheid als basisprincipe, een deel van het meubilair gemoderniseerd door het up te cyclen.

Naast de esthetische kant, is schepen Fatiha El Ikdimi ook fier over de nieuwe technieken die in de bibliotheek werden geïntegreerd. “De sturing van de verlichting is volledig digitaal, de verluchting – dezer dagen nog belangrijker geworden – is helemaal aangepast aan de nieuwste normen en de vloerverwarming zal in de grote oppervlakte zorgen voor een aangename warmte”.

Dankzij de vernieuwing is onze bibliotheek helemaal klaar voor de toekomst: voldoende werk- en studieplekken, een gezellige leesplek, ontmoetingsruimtes en nieuwe technologieën zoals RFID en tablets die het uitlenen makkelijker maken.

Indien de coronamaatregelen aanhouden, kunnen boekenwurmen nog steeds bij de bib terecht dankzij de takeawayformule, die klanten de mogelijkheid biedt om boeken online te bestellen. Vervolgens krijgen ze een mail wanneer hun pakket klaar is om afgehaald te worden. Teruggebrachte boeken worden bovendien 72 uur in quarantaine geplaatst.

Adres: Sint-Guidostraat 97, 1070 Anderlecht


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant