Nieuws

Wat maakt een job tot droomjob? Dit is wat jullie denken

Ronny Wolfcarius

Tuesday 18

May 2021 17:17

Wat maakt een job tot een droomjob voor jou? Is dat een goed loon, werk dat je kan combineren met een gezin, een fijne sfeer met collega’s of de kans om te blijven groeien in je werk? Hoe kan de politiek helpen om van jouw werk een echte droomjob te maken? Daar ging de sessie ‘Een droomjob voor elke levensfase’ met Meryame Kitir, Anja Vanrobaeys en Fons Leroy over. Wil jij ook een impact hebben op de politiek? Kom af naar een van onze sessies >>

Een droomjob, wie wil dat niet? Een zestigtal deelnemers stonden klaar om in gesprek te gaan met Meryame Kitir, Anja Vanrobaeys en Fons Leroy. Over verschillende onderwerpen konden ze stemmen, daarnaast lieten de deelnemers ook van zich horen door veel vragen te stellen in de chat. Drie thema’s werden behandeld: werk-privé balans, de loopbaan en sociale bescherming.

Je spendeert veel dagen op het werk. Natuurlijk wil je dan het gevoel hebben dat je ook bijdraagt aan iets, dat je zinvol bezig bent

Wat is belangrijk in een job? 

Het aantal mensen dat langdurig thuiszit met een burn-out is de laatste jaren fors gestegen. We vroegen aan de deelnemers wat de belangrijkste zaken zijn als het op werken aankomt. Wat blijkt: loon is niet dé belangrijkste parameter voor een job. Uit onze stemming komt loon pas op de derde plaats, na zinvol werk en werk-privé balans. Dit bewijst dat we anders moeten werken. 

“Wie hard werkt, moet daar ook voor beloond worden,” zegt Anja. “Je moet een basis hebben om rond te komen. Daarnaast is zinvol werk enorm belangrijk. Dat hoor je bijvoorbeeld bij verpleegkundigen, die meer tijd willen voor hun patiënten. Je spendeert veel dagen op het werk. Natuurlijk wil je dan het gevoel hebben dat je ook bijdraagt aan iets, dat je zinvol bezig bent.”

Na corona moeten we telewerk behouden, maar wel op vrijwillige basis en met een sterke omkadering

Ook je gedacht zeggen? Kom af naar onze events >>

Deeltijds werken

Is het een goed idee om meer deeltijds te gaan werken? De meningen bij de deelnemers waren verdeeld. “Het werkt alleen als er voldoende ondersteuning is vanuit de overheid,” zegt Meryame Kitir

“In België zijn er heel wat verlofstelsels om minder te gaan werken, denk maar aan tijdskrediet. We scoren dan ook hoog op het aantal mensen dat deeltijds aan de slag is in goede jobs, net omwille van de bestaande ondersteuning in België. We moeten de verschillende stelsels beter op elkaar afstemmen in één time-outrekening die voor iedereen toegankelijk is.”

Telewerk

Is meer telewerk een goed idee? 77% van de deelnemers vindt van wel. “Er moeten goede afspraken over gemaakt worden,” zegt Fons Leroy. “zodat werknemers ook kunnen deconnecteren na de werkdag. Bedrijven moeten vertrouwen geven aan hun werknemers.”

Ook Anja vindt telewerk belangrijk. “Het doet me plezier te zien dat veel mensen nog goesting hebben in thuiswerk, ook al is het al zo’n lange tijd verplicht. Na corona moeten we telewerk behouden, maar wel op vrijwillige basis en met een sterke omkadering.

Er moeten goede afspraken gemaakt worden over vergoedingen, het recht om te deconnecteren van het werk en het inrichten van de werkplaats thuis. Dat zijn de principes van duurzaam telewerk die ik heb gevraagd aan de regering”, besluit Anja Vanrobaeys.

 

Wil jij ook van je laten horen? Deze sessies staan op de planning: 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.