Vooruit strijdt voor onze jongeren

Jongeren zijn de motor van onze vooruitgang, zij verdienen alle kansen. Want je kiest niet waar je wieg staat. En je studiekeuze mag nooit afhangen van de portefeuille van je ouders. Studeren moet gaan over talenten, niet over centen.

Een sterke overheid moet élk kind alle kansen geven op een goed en gelukkig leven. Dat is de basis van onze welvaartsstaat.

Met 20 dagen geboorteverlof

Als kersverse ouder wil je zoveel mogelijk tijd doorbrengen met je pasgeboren baby. Daarom zorgt Vooruit voor meer geboorteverlof of ouderschapsverlof voor vaders en mee-ouders. Voor de regering met socialisten waren dat nog maar 10 dagen. Met Vooruit in de regering krijg je 20 dagen geboorteverlof of ouderschapsverlof. Zo geven we ouders extra tijd om te genieten van hun nieuwe wonder.

Met kwaliteitsvolle kinderopvang

Ouders in Vlaanderen staan vandaag maanden op een wachtlijst voor kinderopvang. Heb je eindelijk een plekje gevonden? Dan blijkt dat de kinderbegeleider voor maar liefst 9 kinderen tegelijk moet zorgen. Dat is te veel. Investeer in onze kinderopvang, zodat ouders met een gerust hart kunnen gaan werken, begeleiders elk kind voldoende aandacht kunnen geven en kinderen zo vroeg mogelijk de taal leren.

Met het beste onderwijs

Sommige kinderen krijgen al maanden geen Nederlands of wiskunde meer. De reden? Het lerarentekort dat al jaren aansleept. Bovendien zitten sommige leerlingen met honger in klas omdat zij met een lege brooddoos van thuis vertrekken. Investeer in ons onderwijs en in gezonde maaltijden voor elk kind, want in Vlaanderen hebben we geen gas, olie of diamanten in onze grond. Wij zijn een kenniseconomie. De welvaart van ons land hangt af van het niveau van ons onderwijs.

jonge man steekt hand op

Met betaalbare zorg

15.000 Vlaamse kinderen – een Sportpaleis vol – groeien vandaag op in onveilige omstandigheden. Zij krijgen door de voortdurende besparingen van de Vlaamse regering en de lange wachtlijsten niet de bescherming die ze nodig hebben. Dat wil Vooruit anders. Ook in de mentale zorg voor jongeren zijn de wachtlijsten lang. Hoog tijd dat de Vlaamse regering het voorbeeld van onze federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke volgt en van mentaal welzijn een échte prioriteit maakt. Want wie zorg nodig heeft, moet zorg krijgen. De juiste zorg nooit moet afhangen van je portefeuille.

Als we écht investeren in onze jongeren, gaan we er allemaal samen op vooruit. Want Vlaanderen is door en door een kenniseconomie. Onze enige grondstoffen zitten in ons hoofd en onze handen: kennis en vaardigheden. Kinderen die alles leren wat goed en nuttig is, kunnen later doen wat ze graag doen en bijdragen tot onze welvaartsstaat.

Investeer in kwalitatieve kinderopvang, het beste onderwijs en betaalbare zorg. Alleen zo geven we elk kind gelijke kansen in ’t leven. 

Daar strijdt Vooruit voor.

Strijd mee