Voor veilige gemeenten en steden

Overal met een veilig gevoel gaan of staan waar je wil, je kinderen veilig naar school kunnen sturen, het is de basis om je goed te voelen in de gemeente of stad waar je woont. Voor Vooruit is veiligheid een kerntaak van elk lokaal bestuur: van Aarschot tot Gent, van Londerzeel tot Poelkapelle. In sterke gemeenten en steden zorgt de lokale overheid ervoor dat iédereen veilig is.

Voor Vooruit is veiligheid een kwestie van solidariteit. 

Voor een veilige gemeente. Voor een veilige stad. Voor u.  

Een efficiënt veiligheidsbeleid in al onze steden en gemeenten is eerst en vooral sociaal beleid. Dicht bij de mensen, betrokken en proactief. Dat is een beleid met voelsprieten, nauw betrokken en ingekapseld in elke buurt. Niet alleen met wijkagenten, maar ook met vertrouwenspersonen zoals buurtwerkers en sociaal werkers. Met mensen op het terrein dus, die weten wat de gevoeligheden zijn, wat de uitdagingen zijn, waar kleine problemen op den duur kunnen uitgroeien tot veel grotere problemen als je niet tijdig ingrijpt. Dat vereist een doelgerichte en lokale aanpak, afhankelijk van de lokale noden. 

Veiligheid moet ook verder gaan dan enkel het aanpakken van onveiligheid of het gevoel daarvan. Preventie en repressie gaan hand in hand met zorg, heel veel zorg en hulpverlening. Onze politiemensen, buurtwerkers en sociaal werkers moeten daarom niet alleen het eerste aanspreekpunt zijn, maar ook zelf de vinger aan de pols houden om signalen die onze veiligheid en leefbaarheid in gevaar brengen. Zonder die onderlinge vertrouwensband lukt dat niet. Een goed werkende politie is dus een politie die nabij is, die niet alleen achteraf reageert. Alleen zo smeden we in elke buurt en in elke wijk een klimaat van vertrouwen om samen problemen aan te pakken in plaats van een klimaat van wantrouwen waar niemand mee geholpen wordt. 

Burgers hebben politie nodig, maar omgekeerd geldt dat ook. Dat betekent dat je duurzame partnerschappen smeedt met woonwijken, scholen, winkelcentra, evenementen en industrieterreinen in je stad of gemeente én op knooppunten rond openbaar vervoer. De lokale overheid, met de burgemeester voorop, heeft de hoofdrol in de aansturing van dat netwerk om veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken aan te pakken. Maatwerk moet de regel zijn, zodat plaatselijke problemen en uitdagingen de beste plaatselijke oplossing krijgen. Om hardnekkig verzurende problemen aan te pakken, moeten burgemeesters maximaal gebruik kunnen maken van hun bestuurlijke handhavingsmogelijkheden om bijvoorbeeld een café te sluiten als er herhaaldelijk nachtlawaai of drugsgebruik is.

Er wordt dus veel van stads- en gemeentebesturen gevraagd. Maar alleen kunnen ze die taak niet aan. Kleinere gemeenten en steden of politiezones zijn soms onvoldoende uitgerust om dat echte, totale en inclusieve veiligheidsbeleid te voeren, terwijl grotere moeite hebben om alles te bolwerken. Wijkagenten en sociaal werkers staan bij de uitvoering van lokale veiligheidszorg vooraan. Het is dus cruciaal dat zij alle ondersteuning in personeels- en werkingsmiddelen krijgen die nodig is.

Vooruit zet in elke gemeente of stad ook volop in op verkeersveiligheid, iets waar een lokale overheid met voetgangerszones, netwerken van veilige voetgangersroutes en oversteekpunten heel wat toe kan bijdragen. Je kind met een gerust hart naar school laten vertrekken, is ook de reden waarom Vooruit zo hard strijdt voor een toegangsverbod van vrachtwagens in de buurt van scholen tijdens de spits. Tot slot is investeren in  goede en veilige fietsinfrastructuur ook investeren in de leefbaarheid van een stad, dorp of wijk. 

Strijd mee