Vooruit strijdt voor eerlijke - en dus lagere - facturen voor singles
Singles en alleenstaanden vormen een steeds grotere groep in onze samenleving. En toch is het beleid niet voldoende aangepast aan deze realiteit. Vooruit zal er altijd voor strijden om ook het leven van singles en alleenstaanden betaalbaar te houden en te maken, en dus hun koopkracht ook maximaal te beschermen.
Meer koopkracht met de single-toets
Water- en energiefacturen of je internetabonnement... grote delen van de factuur staan los van je verbruik. Dit benadeelt singles.
Voor Vooruit moet het beleid “samenlevingsvorm neutraal” gemaakt worden. Dat wil zeggen dat je niet benadeeld mag worden vanwege de samenstelling van je huishouden. Dat doen we door middel van de single-toets.
Concreet? Waar singles een disproportioneel negatieve impact ondervinden, wijzigen we het in hun voordeel of maken we de negatieve impact ongedaan. Simpel, maar het maakt wel een wereld van verschil.
Werken moet lonen: ook voor singles
Wie op eigen benen wil staan, heeft nood aan een sterk en stabiel inkomen. Daarom wil Vooruit het oneigenlijk gebruik van interimcontracten aanpakken. Dat betekent dat als je gedurende 3 maanden uitzendarbeid verricht bij dezelfde werkgever, de overeenkomst geacht wordt van onbepaalde duur te zijn.
Als je als single een minimumloon verdient, is dat een extra uitdaging. Of als je alleenstaande ouder bent, kun je vaak maar deeltijds werken om al het werk thuis gedaan te krijgen.
Daarom heeft Vooruit de voorbije jaren de minimumlonen aanzienlijk verhoogd. En we zullen blijven strijden om de minimumlonen verder op te trekken. Omdat wij vinden dat werken moet lonen.
Automatische toekenning sociale voordelen
Omdat singles vaak een lager gezinsinkomen hebben, komen ze sneller in aanmerking voor sociale voordelen en rechten. Denk maar aan de verhoogde tegemoetkoming die gezondheidszorg veel betaalbaarder maakt. Maar even goed heb je dan recht op goedkopere tickets voor het openbaar vervoer.
Alleen worden veel van die rechten niet automatisch toegekend. Ze moeten worden aangevraagd en daar komt vaak een hele administratieve rompslomp bij kijken. Dat zorgt ervoor dat veel singles die rechten nooit opnemen.
Dat moet anders voor Vooruit. De toekenning van die voordelen moet automatisch verlopen, zodat wie er recht op heeft het ook effectief krijgt en wie er geen recht op heeft, die niet krijgt of er geen tijd aan moet verspillen.
Lagere facturen voor singles
Wie alleen woont, verbruikt vaak minder energie en water dan koppels. Toch betalen singles en koppels evenveel voor hun facturen. Dat komt omdat bepaalde delen van de energie- en waterfactuur forfaitair worden aangerekend en dus los staan van het verbruik. Singles betalen dus meer voor die facturen dan koppels.
De waterfactuur van alleenstaanden mag niet duurder zijn, alleen omdat ze alleenstaand zijn. Vooruit wil dat anders door water- en energiefacturen afhankelijk te maken van verbruik. Daarom pleit Vooruit ervoor om een basispakket water en energie in te voeren. Zo garanderen we dat facturen betaalbaar blijven, maar blijven we laag verbruik stimuleren.
Eerlijke belastingen, ook voor singles
Ook ons belastingsysteem moet meer rekening houden voor singles en alleenstaanden. Vooruit wil belastingen neutraler maken naar gezinsvormen toe. Zo kunnen we ervoor zorgen dat alleenstaanden niet langer disproportioneel meer bijdragen dan anderen.
Dat kunnen we doen door van de provinciebelasting een eerlijke belasting te maken en door de erfbelasting te hervormen. Het schenken van een erfenis is vandaag voor singles zonder kinderen vaak een grote zorg. Daarom pleit Vooruit ervoor om de eerste schijf van 250.000 belastingvrij te maken, van wie men die ook erft. Zo kunnen singles met een gerust hart hun erfenis nalaten aan wie zij willen.
Tot slot strijdt Vooruit voor een grote fiscale hervorming, die de belastingen op werk verlaagt. Dat kan door de belastingen op inkomen uit vermogen te verhogen. Zo zullen werkende mensen netto meer overhouden. Dat geldt uiteraard dus ook voor singles.
Betaalbaar wonen
Een betaalbare woning vinden is al moeilijk, maar nog uitdagender voor wie alleen is.
Met Vooruit voor het eerst sinds 2014 in de Vlaamse regering - en met onze Melissa Depraetere als minister van Wonen - zorgen we voor ongeziene investeringen in de bouw van sociale woningen en door in te grijpen waar we kunnen op de privémarkt.
● Dankzij Vooruit zijn de registratierechten verlaagd in Vlaanderen. Onze strijd om ook de notariskosten verder te verlagen, zetten we voort.
● Er is ook een ‘huurpijsrem’ ingevoerd. Of anders gezegd, een geplafonneerde huurprijs waarmee we ook alleenstaanden beschermen: verhuurders worden bij nieuwe contracten verplicht om de marktprijs te volgen.
● Als de verhuurder zijn energieverslindende woning niet renoveert, zadelt hij de huurder op met torenhoge energiefacturen. Daarom mag de huur niet verhogen van huurwoningen zonder EPC-attest of huurwoningen die een label E of F hebben.
● Veel singles staan vandaag op een wachtlijst voor een sociale woning. Daarom zal Vooruit - met onze Melissa Depraetere als Vlaams minister van Wonen - de komende jaren miljarden investeren in de bouw van nieuwe sociale woningen.
● Wanneer singles kiezen om samen te wonen (om de kosten te drukken), verliezen ze een aantal sociale rechten. Cohousers worden door de overheid immers gezien als een ‘gezin’. Hierdoor verliest een cohouser met een laag inkomen afgeleide rechten die niet worden gecompenseerd door de schaalvoordelen van het samenwonen (korting openbaar vervoer, korting op vrijetijdsactiviteiten, …). Vooruit wil die drempels weg en singles die sociale rechten automatisch toekennen.
Alleenstaande (co-)ouders beschermen
Steeds meer ouders staan er alleen voor bij de opvoeding van hun kinderen. Ook de groep gescheiden ouders in co-ouderschap groeit. Die nieuwe samenlevingsvormen zorgen voor nieuwe uitdagingen voor het beleid.
Vaak bieden de kinderopvang en de naschoolse opvang te weinig flexibiliteit. Daarnaast zorgen onderlinge discussies over onderhoudsgeld voor financiële problemen, waar uiteindelijk vooral het kind de dupe van is.
Om kinderen alle kansen te geven moet een sterke overheid de juiste omstandigheden scheppen voor ouders, ongeacht de samenlevingsvorm. Daarom zorgt Vooruit in deze Vlaamse regering voor ongeziene investeringen in de kinderopvang: om die betaalbaar en kwaliteitsvol te maken, en de job van kinderbegeleider ook écht te waarderen met daden. Daarom investeren we ook in de naschoolse opvang.
En daarom zal Vooruit blijven strijden om een maximumfactuur ook in het secundair onderwijs (net zoals in het lager onderwijs) in te voeren. Dat zou voor veel alleenstaande ouders al een deel van de last verlagen.
Bescherming alleenstaande ouderen
Alleenstaande ouderen lopen een groter risico op armoede. Dat is des te meer het geval voor vrouwen. Bovendien lopen ouderen die alleen komen te staan een groter risico op eenzaamheid. En dat brengt dan weer allerlei andere problemen met zich mee.
Het is niet alleen slecht voor je mentaal welzijn, het heeft ook veel belangrijke lichamelijke gevolgen en het verhoogt zelfs de kans op vroegtijdig overlijden. Een sterke overheid draagt zorg voor haar inwoners.
Daarom moeten we blijven inzetten op goede pensioenen. Werken moet lonen. En als je heel je leven hard hebt gewerkt, dan verdien je een goed pensioen om zonder zorgen te kunnen genieten.
Met Vooruit hebben we ervoor gezorgd dat de minimumpensioen aanzienlijk verhoogden, tot meer dan 1.640 euro per maand En daarom voerden we ook de pensioenbonus opnieuw in. Want wij vinden dat wie langer werkt, meer pensioen verdient. Simpel.
Wij willen nu weer een stap vooruit zetten voor eerlijke en goede pensioenen door niet meer naar de pensioenleeftijd te kijken, maar wel naar het aantal jaren loopbaan. En wij zeggen: na een loopbaan van 42 jaar heeft iedereen recht op een volwaardig pensioen. Dat is veel eerlijker.