Onze jongeren weer voluit doen geloven in de toekomst

Dingen die vroeger heel gewoon waren, lijken steeds moeilijker te worden. Je bent klaar met school, je vindt een toffe job en uiteindelijk koop je een huis. Maar nu lijkt alles meer en meer ongrijpbaar, onmogelijk zelfs. Er rijden amper nog bussen en de bussen die rijden komen te laat. Urenlang in de studie zitten omdat er geen leerkracht voor de klas staat? Niet op kot kunnen gaan omdat de huurprijs onbetaalbaar is.

Dan hebben we het nog niet over het klimaat. Hoe vaak moet er nog aan de alarmbel getrokken worden? Veel jongeren voelen ook dat de wereld onrechtvaardiger wordt. Waarom blijft zoveel misdaad onbestraft? Hoe kan het dat de Reuzegommers er zo gemakkelijk van af kwamen? Hoe lang nog gaat het geweld in Gaza door? Moeten oorlogsmisdaden niet bestraft worden?

Geen wonder dat zo veel jongeren struggelen met hun mentale gezondheid. 

Vooruit wil dat jongeren weer vooruit kunnen. En weer voluit kunnen dromen van een mooie toekomst. Het is écht tijd om de stilstand en achteruitgang te doorbreken. Want jongeren zijn de motor van vooruitgang. Jongeren zijn de toekomst.

We blijven investeren in mentaal welzijn 

Mentaal welzijn was te lang een taboe. Maar nu vinden steeds meer mensen - ook jongeren dus - de weg naar mentale hulp. Onze minister Frank Vandenbroucke heeft de afgelopen jaren massaal geïnvesteerd in mentaal welzijn. Zo kunnen jongeren tot 24 jaar gratis naar een psycholoog en daarna voor €11. En dat werkt: ondertussen vonden al 315.000 mensen de weg naar betaalbare mentale zorg, waaronder meer dan 108.000 jongeren. Dat is geen toeval. Mentaal welzijn is een absolute topprioriteit voor ons. Vooruit blijft strijden voor betaalbare, sterke én toegankelijke mentale hulp.

Want er is nog wel wat werk. Kinderen die door de voortdurende besparingen van de Vlaamse regering en de lange wachtlijsten niet de bescherming en hulp krijgen die ze eigenlijk nodig hebben. Dat wil Vooruit anders.

Ook in de mentale zorg voor jongeren zijn de wachtlijsten lang. Een tiener die van zijn fiets valt en zijn been breekt, die gaat naar de spoed en krijgt meteen een gips. Heeft diezelfde tiener hulp nodig omdat hij niet goed in zijn vel zit? Dan moet hij in Vlaanderen op een wachtlijst voor psychologische begeleiding. Hoog tijd dat de Vlaamse regering het voorbeeld van Frank Vandenbroucke volgt en van mentaal welzijn een échte prioriteit maakt. 

Strijden voor het klimaat

Alleen als we iedereen meekrijgen, kunnen we onze planeet redden. De klimaatstrijd zal sociaal-rechtvaardig zijn, of zal niet zijn. Daarom komt Vooruit met ambitieuze, collectieve maatregelen zonder taboes. Alleen zo maken we ons land klimaatneutraal.

Zo wil Vooruit investeren om alle woningen in Vlaanderen collectief te renoveren en te isoleren: de goedkoopste energie is immers de energie die je niet verbruikt. We willen ook versneld de omslag maken naar hernieuwbare energie van bij ons. Wind, water en zon.  Dat is proper, goedkoper en veilig.  We moeten open minded zijn voor alle mogelijkheden om ons klimaat te redden. Zolang het maar veilig, duurzaam en betaalbaar is. Ook nieuwe vormen van kernenergie kunnen daartoe behoren

Gratis openbaar vervoer voor jongeren

Het zal je niet verrassen, het gaat slecht met ons openbaar vervoer. Heel slecht. Dat terwijl dat rijbewijs steeds duurder en moeilijker wordt én autorijden langs alle kanten afgeraden wordt. Wat moet je dan?

Het is écht tijd om die achteruitgang te doorbreken. We moeten investeren in betaalbaar en sterk openbaar vervoer. De rechtste Vlaamse regeringen van de afgelopen 10 jaar hebben De Lijn kapot bespaard. Het gevolg: meer dan 3.200 bushaltes zijn afgeschaft. Plots geraakten duizenden leerlingen niet meer op school. Of moet je twintig minuten wandelen naar een halte die er wel nog staat. 

Onze oplossing: overal toegang tot openbaar vervoer, gratis openbaar vervoer voor jongeren tot 25 jaar én een combiticket voor de tram, trein, bus én metro. Voor het hele land. Met een nachtaanbod. Gedaan met die laatste bus om 20:30. Openbaar vervoer is er niet enkel om school of werk te bereiken.

Zo maken we openbaar vervoer betaalbaar, eenvoudiger en echt aantrekkelijk. Als het in onze buurlanden lukt, dan ook hier. 

Wonen weer betaalbaar maken

Veel jongeren liggen wakker van de vraag of ze ooit nog wel een huis kunnen kopen. Waarom zou je zo veel werken als de basis zoals een eigen woning onhaalbaar is? Als een kot al onbetaalbaar is, wat gaat dat dan zijn op de echte huizenmarkt? Wat vroeger basis was, lijkt steeds meer enkel weggelegd voor de happy few. Nog nooit was de toekomst voor zoveel jongeren zo onzeker.

Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd. Op kot gaan is geen luxe, maar een belangrijk onderdeel van de studententijd. Veel studenten moeten nu jammer genoeg uren op de trein zitten elke dag om les te volgen. Koten dragen tegenwoordig de prijs van mini-villas. Projectontwikkelaars bouwen alsmaar meer dure luxekoten die onbetaalbaar zijn. Daarom verplichten we deze ontwikkelaars om een aandeel betaalbare basiskoten te voorzien in elk nieuw project. Daarnaast zorgen we als overheid voor meer betaalbare studentenkoten.

Voor veel jongeren is het ook onmogelijk om zonder hulp van de ouders nog een woning te kopen. Vooruit wil deze starters een duwtje in de rug geven. Door bijvoorbeeld de registratierechten op een eerste woning te verlagen. Simpel gezegd betekent dat je minder geld zal moeten uitgeven. Daarnaast geven we starters voorrang in populaire stadsbuurten. Die behoren niet tot grote bedrijven die denken dat ze een spelletje monopoly spelen, maar tot de gewone mens.

Weer investeren in sterk onderwijs voor elke jongere

We  hebben geen olie, gas of goud in de grond zitten. Onze enige grondstoffen zitten in ons hoofd en onze handen: kennis en vaardigheden. Vlaanderen is door en door een kenniseconomie. Hoe kan het dan zijn dat er geen leerkrachten meer in de klas staan en jongeren uren en urenlang in studie zitten? 

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren vandaag alles leren wat ze nodig hebben om de wereld van morgen te verbeteren. Dat vraagt om goede crèches en sterke scholen, een onderwijs ook dat betaalbaar is voor elke jongere. Daarom wil Vooruit weer volop investeren in ons onderwijs. Kansen mogen niet afhangen van hoe groot de portefeuille van je ouders is.

Altijd en overal veilig jezelf kunnen zijn

Overal waar extremen aan de macht zijn gaat de vrijheid en de veiligheid van de mensen erop achteruit. Kijk maar naar de oorlog van Netanyahu in Gaza en van Poetin in Oekraïne. Kijk maar naar Italië waar homokoppels het recht om hun kind te erkennen wordt ontnomen. Naar Polen en Hongarije, waar lgbtqi+vrije zones worden ingevoerd en op school niet over holebi’s gesproken mag worden. Naar de VS waar het recht op abortus werd teruggedraaid.

Vooruit wil net meer vrijheid en veiligheid om jezelf te kunnen zijn. Daarom strijden we actief tegen racisme en discriminatie met praktijktesten op de woon- en arbeidsmarkt en in het uitgaansleven. Zodat iedereen een kans heeft op een betaalbare woning en een goede job en veilig kan uitgaan.

Strijd mee

Petities

Strijd mee.

Teken onze petitie en strijd mee voor de beste zorg.

Voor het beste onderwijs

Het gaat niet goed met het Vlaamse onderwijs. Het lerarentekort blijft groeien, terwijl de werkdruk stijgt voor wie wél nog voor de klas staat. Hierdoor stappen steeds meer mensen met een hart voor onderwijs uit het beroep. Er zijn klassen die dit schooljaar nog geen leerkracht Nederlands gezien hebben. Nooit eerder was de leerachterstand zo groot. 

Het Vlaamse onderwijs behoort nog steeds tot de wereldtop. Als we die positie willen houden, moet de Vlaamse regering nu ingrijpen. Teken de petitie en steun onze voorstellen voor het beste onderwijs. 

Dit wil ik tekenen