Het vertrouwen in de politiek herstellen
Vertrouwen (herstellen) in de politiek is cruciaal. Dat doen we in de eerste plaats door goed en eerlijk beleid te voeren: door te zorgen voor uw koopkracht, uw gezondheid en de beste toekomst voor al onze kinderen en jongeren.
Maar ook door te strijden voor een politiek die niet alleen veel minder geld kost, maar ook sneller en efficiënter werkt. Vooruit pleit ervoor om het aantal politici en de partijfinanciering te verminderen en te investeren in een sterke overheid die zelf over de nodige know-how beschikt.
Een sterke en efficiënte overheid
Een sterke overheid vereist een staatsstructuur die de uitdagingen van onze samenleving efficiënt aanpakt. Voor Vooruit is een staatshervorming nooit een doel op zich, maar wel een middel om de welvaart en het welzijn van alle burgers te vergroten.
Voor ons telt alleen goed bestuur. Als daarvoor een staatshervorming nodig is, so be it. Wij hebben wij geen taboes. Alleen laten we ons niet leiden door nationalisme en ideologische dogma’s.
Wat voor ons ook belangrijk is, is dat we voldoende investeren in know-how binnen het overheidsapparaat zelf. Telkens zomaar tienduizenden euro's uitbesteden aan consultants, is niet bepaald voorzichtig omgaan met overheidsgeld.
Minder politici, minder geld naar de politiek
Ons land telt 6 parlementen en 522 parlementsleden. Dat valt niet uit te leggen. Vooruit vindt dat het aantal parlementsleden naar beneden moet. Ook het statuut en de verloning van parlementsleden moet in lijn liggen met het statuut van werknemers in de privé.
Vooruit pleit er ook voor om de Senaat af te schaffen. En ook al kunnen we dat niet alleen, Vooruit voert alvast de daad bij het woord: wij sturen niemand naar de Senaat.
Tot slot vinden wij dat politieke partijen het met veel minder geld kunnen en moeten. De overheidsdotaties voor politieke partijen moeten verminderd, maar ook transparanter en democratischer.
Als het van ons afhangt, komt er ook een verbod op partijuitgaven voor advertenties op sociale media. Het kan niet dat miljoenen euro’s belastinggeld gebruikt wordt om op Facebook, Instagram en TikTok advertenties te plaatsen.
Show, don't tell
Een overheid kan alleen sterk zijn wanneer ze het vertrouwen geniet. Dat doen wij door niet te beloven, maar gewoon te doen. Dat we niemand naar de Senaat sturen, is daar het beste voorbeeld van. Een sterke overheid dwingt vertrouwen af door actie, niet door woorden.
Om af te sluiten nog dit: een democratie is op zijn sterkst als er zoveel mogelijk mensen aan deelnemen. Vooruit pleit daarom voor stemrecht op 16 jaar en dat op alle niveaus. Dus niet alleen voor Europese verkiezingen, maar ook voor de Vlaamse, federale en lokale verkiezingen.