Nieuws

Vooruit: 't is gebeurd! (Edito: Tatjana Scheck)

Vooruit Antwerpen

Tuesday 06

April 2021 11:34

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. De woorden van de dichter Herman Gorter waren zelden zo actueel als op de voorbije 21ste maart. Op die dag lanceerde Conner, vanuit een virtueel veld vol rode rozen, en omringd door een aantal toppers, onder wie Jinnih, de nieuwe naam - Vooruit - en het nieuwe logo, onze raket naar het beste land ter wereld. Onze Socialistische Beweging.

 

Voor veel mensen, binnen en buiten de partij, is het wennen. De nieuwe naam mag dan al verwijzen naar de (Gentse) wortels van ons socialisme, de term socialistisch werd volgens critici losgelaten en wat is nu eigenlijk het verschil tussen een ‘beweging’ en een ‘partij’? ‘Inhoudsloze nieuwlichterij,’ klonk het hier en daar. Ook de dichter waarvan sprake kreeg dat, aan het eind van de negentiende eeuw, op zijn bord. En het duurde even, maar de erkenning volgde snel.

Vooruit. Socialistische. Beweging. Zo staat het er, inderdaad. Drie woorden, een nieuwe vlag die wel degelijk de rode lading dekt, als je er na de lancering even over nadenkt.

Vooruit? Natuurlijk. Ons streven naar een betere wereld, waar elke mens telt, waar solidariteit heerst, waar iedereen vooruit gaat: dat is waar wij voor staan, dat is waar wij voor gaan. In Antwerpen hebben we de hand aan de ploeg geslagen, de strijd aangebonden tegen kinderarmoede en lege brooddozen, de kwaal van het rauwe racisme daadwerkelijk te lijf gegaan, hebben onze klimaatambities concreet vorm gegeven. Dat is vooruit denken, dat is vooruitgaan. En natuurlijk zijn dat socialistische waarden pur sang.

En Beweging? Ja : een modern huis met wijd open ramen en deuren, waar een nieuwe wind doorheen waait, waar ook nieuwe mensen welkom zijn, lidkaart of niet. We mochten er de afgelopen weken en maanden heel wat ontmoeten, op onze webinars, in onze contacten. Vruchtbare gesprekken met boeiende mensen die dezelfde dromen en idealen koesteren. Er kwamen zelfs mensen uit andere partijen piepen, aangetrokken door het nieuwe élan. Veel jonge mensen sloten aan, en knappe talenten kregen mooie kansen, met name in de districten. Er leeft wat, er bougeert wat, er beweegt wat. Een Beweging dus, weg van versteende en vermolmde partijstructuren. Al vergeten we onze wieg niet, want die heette dus…Vooruit.

Wij zijn klaar voor dat nieuwe socialistische verhaal, die eenentwintigste-eeuwse beweging, de strijd en de tijd Vooruit. ’t Is gebeurd, de lente is begonnen.

Fijne lectuur!

Tatjana Scheck

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant