Nieuws

Nieuws uit het Vlaams Parlement: perspectief voor de eventsector en lagere drempels voor Nederlandse lessen

Ronny Wolfcarius

Wednesday 21

April 2021 18:23

Onze parlementsleden laten elke woensdag van zich horen tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Katia Segers buigt zich over meer perspectief voor de cultuursector, met testevents. Het nieuws om inburgeringslessen voor nieuwkomers betalend te maken, daar gaat Vooruit niet mee akkoord. Maxim Veys roept op om de lat voor Nederlands hoger te leggen, maar de drempels te verlagen. 

 

 • Katia Segers over testevents en perspectief voor de eventsector

  Katia Segers vraagt om perspectief voor de eventsector, niet datumgedreven, maar wel datagedreven. “We zijn een jaar verder in de pandemie, de cultuur-en eventsector is nog steeds gesloten. Het is de sector die als eerste klaar was met de protocollen. Zij snakken naar perspectief, en zij niet alleen. Iedereen kijkt uit naar de heropening van het publiek leven.”

  Er is aangekondigd dat er een 30-tal test events worden uitgerold. Die tests moeten kwalitatief gebeuren en duidelijkheid bieden. “De situatie is anders dan vorig jaar,” zegt Katia. “Nu zijn er sneltests, zelftests, de vaccinatie loopt. We moeten ons niet vastpinnen op aantal bezoekers of datums, maar wel perspectief bieden. Of het nu gaat over een trouwfeest, een communiefeest of een outdoor festival. Als de epidemiologische situatie het toelaat, moet dat mogelijk zijn. De protocollen liggen klaar.” 

  “De belangrijkste parameter is en blijft de epidemiologische situatie. Wanneer de cijfers goed zijn en goed blijven, moet het publieke leven heropenen, voor alle sectoren. Niet enkel voor de sectoren met de sterkste lobby”, besluit Katia Segers.

 • Maxim Veys vraagt om de drempels voor Nederlands te verlagen

  Vooruit is niet akkoord met de plannen van minister Bart Somers om inburgeringslessen voor nieuwkomers betalend te maken. Vlaams parlementslid Maxim Veys pleit ervoor om de lat hoger te leggen, maar de drempels om Nederlands te leren te verlagen.

  “Nederlands kennen is essentieel om naar school te gaan, werk te vinden en je te integreren in je buurt. Voor de kennis van de taal moet de lat dus hoger, maar de drempels om Nederlands te leren moeten lager. De Vlaamse regering maakt het nieuwkomers nu net moeilijker door extra drempels op te werpen zoals betalende taal- en inburgeringslessen en betalende examens’, zegt Vlaams parlementslid Maxim.

  “Laten we eerlijk zijn, het gaat nu al niet goed met de inburgering in Vlaanderen: wachtlijsten, ondermaatse kwaliteit en bureaucratie. Ze maken dat mensen stilstaan. Dat er verzuring optreedt. Dat mensen naar elkaar wijzen. Dan kan je twee dingen doen. Je kan dat aanpakken, je kan drempels verlagen, je kan ervoor zorgen dat er geen excuses zijn om niet mee te doen. Of je kan doen wat deze regering doet. Extra hordes opwerpen. Dat is geen echte oplossing, dat is gewoon het probleem doorschuiven naar een ander”, zegt Maxim Veys. Alleen door het probleem écht aan te pakken en de drempels te verlagen, kan iedereen vooruit. 

Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.