Nieuws

Funda Oru na de derde sessie over gelukkig leven: “Mensen hebben vaak dezelfde behoeftes”

Ronny Wolfcarius

Friday 07

May 2021 16:17

Wat heb je nodig om goed en gelukkig te leven? En wat kan de politiek daarin betekenen? Op die vraag zochten geluksexpert Dajo De Prins, Vooruit-ondervoorzitter Funda Oru en de deelnemers samen het antwoord in een digitale sessie. Deelnemers vertelden openhartig over hun leven en ervaringen. “Een goede thuis, sterke en betaalbare gezondheidszorg en gelijke kansen. Dat hoorde ik vaak terugkomen. Daarvoor strijden we dan ook meer dan ooit met Vooruit”, besluit Funda. 

 

Wat zijn de voorwaarden voor een goed en gelukkig leven?

Dajo De Prins leidde de derde sessie over ‘Goed en gelukkig leven’ opnieuw in goede banen. Dajo is een geluksexpert. Dat betekent dat hij het laatste wetenschappelijke onderzoek over geluk op zijn duimpje kent. Hij gaf de deelnemers een inleiding in wat dat nu betekent, gelukkig zijn, en wat er allemaal bij komt kijken. En wat blijkt? It’s complicated.

Dat dezelfde waarden en behoeftes vaak terugkomen, geeft ons energie om op de ingeslagen weg verder te gaan

Dajo: “Je geluksgevoel hangt samen met heel wat factoren. Aan een aantal factoren kan het beleid niets veranderen. Meer nog: aan sommige dingen kan je zelf niets veranderen. Denk maar aan je genen: een grootschalige studie met tweelingen toont aan dat 33% van je geluksgevoel afhankelijk is van je genen.”

Ook je sociale context is enorm belangrijk voor je geluksgevoel. In welk soort gezin groei je op? Voel je je veilig en geborgen thuis? Voel je je goed omringd door vrienden? Deelnemer Joris vult aan: “Op dit vlak kan de overheid zeker ook het verschil maken. Denk maar aan buurtcentra en wijkgezondheidscentra, waar mensen een sociaal leven opbouwen en steun vinden.”

Doe mee aan de digitale sessie ‘Goed en gelukkig leven’ op zaterdag 8 mei, om 20 uur

Om gelukkig te zijn hebben we vaak dezelfde dingen nodig

Funda Oru, ondervoorzitter voor Vooruit, volgt de sessie op de voet. “Mensen zijn uniek. Wat de voorwaarden voor een goed en gelukkig leven betreft, lijken we wel goed op elkaar: een dak boven ons hoofd, gelijke kansen, jezelf kunnen ontplooien, een goede gezondheid… Voor dat laatste is een sterke en betaalbare gezondheidszorg alvast essentieel.”

Funda was razend enthousiast over de digitale sessie: “Dat dezelfde waarden en behoeftes vaak terugkomen, geeft ons energie om op de ingeslagen weg verder te gaan. Daarom willen we in onze digitale sessies nog duizenden mensen spreken over essentiële thema’s als een gelukkig leven, veiligheid, werk. Zo geven hun verhalen de aandacht die ze verdienen en bepalen we de prioriteiten. Daarna gaan we met iedereen die wil meedoen aan de slag om concrete oplossingen uit te werken.”

Op dit vlak kan de overheid zeker ook het verschil maken. Denk maar aan buurtcentra en wijkgezondheidscentra, waar mensen een sociaal leven opbouwen en steun vinden

Iedereen die constructief wil meedenken over de toekomst van ons land is dus welkom. Je hoeft geen lid te zijn van Vooruit en inschrijven is gratis. Ontdek aan welke digitale sessies je allemaal kan deelnemen en schrijf je in.

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.