Nieuws

LOKAAL: OOSTENDE: Zet de procedure voor het uitbesteden van de catering en thuiszorg stop

Ronny Wolfcarius

Tuesday 12

May 2020 19:53

Naar het persbericht van 12 mei 2020

Op de website van de stad Oostende worden de eigen medewerkers van de keuken en de thuiszorg in de bloemetjes gezet en bejubeld als zorghelden.

“Meer dan terecht als je het ons vraagt, maar laat het alsjeblieft niet op een hol applaus uitdraaien voor het zorgpersoneel. Erken deze zorghelden in de kerntaak die ze uitvoeren en zet de onderhandelingen om hun jobs te schrappen bij de stad stop.”, stelt gemeenteraadslid Jeroen Soete.

 

DE VOOROPGESTELDE BESPARING IS ER NIET

“Het is toch al te gek dat we het OCMW van Roeselare of een filiaal van het Brugse OCMW onze Oostendse zorgtaken zouden laten uitvoeren en het zou nog gekker zijn te denken dat zij dit per definitie veel goedkoper en kwaliteitsvoller kunnen dan zij die het nu doen.”, steekt Jeroen Soete van wal.

Mogelijks voelt de burgemeester de bui al hangen. In een recent interview motiveert hij in de eerste paragraaf de beslissing tot uitbesteding als een besparingsoefening die jaarlijks 3 miljoen euro moet opleveren om twee paragrafen verderop te stellen dat de uitbesteding helemaal géén geld hoeft op te leveren voor de begroting. Dus we gaan niet besparen, maar wel Oostendse jobs schrappen?

GEEN GARANTIES OP JOBBEHOUD

De burgemeester mocht in december 2019 dan wel stellen dat er geen jobs zouden sneuvelen, maar de jobs van tweehonderd Oostendenaars in catering en thuiszorg zijn met de goedkeuring van het Oostendse meerjarenplan 2020-2024 eigenlijk al geschrapt. 

En toen kwamen de Corona-tijden. Ondertussen zijn de Oostendse werkloosheidscijfers in de maand april met 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Iedereen hoopt bovendien dat de Oostendse horeca zo snel mogelijk én in veilige omstandigheden kan heropstarten, maar tegelijk beseft iedereen dat de economische impact nog lang zal nazinderen. Is het dan nu eigenlijk wel het moment om deze Oostendse jobs op de helling te blijven zetten? De burgemeester mag dan wel blijven beloven dat er geen jobs zullen sneuvelen bij de overname, maar hij weet ook dat na een korte overgangsperiode de overnemer vrij spel heeft om zijn personeelsbestand naar eigen goeddunken in te vullen. En waar zullen in barre begrotingstijden voor Roeselare of Brugge de prioriteiten voor behoud van de tewerkstelling liggen? De vraag stellen is ze beantwoorden. 

WAT WE ZELF NIET DOEN, DOEN WE BETER?

Alle centrumsteden organiseren hun zorgbeleid in toenemende mate onder de vorm van een zorgbedrijf of een welzijnsvereniging. Omwille van interne onenigheid binnen de bestuursploeg, is er in Oostende niets van in huis gekomen. Met als gevolg dat ons zorgbeleid potentieel deels een afdeling wordt van een zorgbedrijf van een andere centrumstad. Is dit de nabijheid en lokale verbondenheid waar CD&V en Groen voor staan? Het belang om controle te hebben over bepaalde zaken (productiecapaciteit mondmaskers bv) is nochtans in Corona-crisis ontzettend duidelijk gebleken.

CORONA-HELDEN

Op de radio bejubelde de burgemeester de mensen van de thuiszorg. Op de website van de stad Oostende worden de medewerkers van de keuken en de thuiszorg in de bloemetjes gezet en bejubeld als ‘zorghelden’. De waarde van de keukenmedewerkers en gezinshulpen heeft zich in deze Corona-crisis dubbel en dik getoond. De maaltijdbezorging aan democratische prijs aan de Oostendse senioren is meer dan verdubbeld. Kwetsbare zorgbehoevende Oostendenaars hebben in deze afzonderingstijden des te meer de waarde ervaren van de gezinshulpen die hen toelaten om menswaardig deze uitdagende periode door te komen. 

“Applaus voor deze essentiële beroepen maar ze tegelijk de deur wijzen wegens ‘geen kerntaak’. Het is een spreidstand waar zelfs de beste woordvoerder geen positieve draai kan aangeven. Dit stadsbestuur heeft met de rekenmachine in de hand de prijs van zorgverlening berekend, hopelijk ontdekt ze nu ook in deze tijden de waarde ervan. De beste eer die men deze zorghelden kan bewijzen is het terugdraaien van de beslissing en hun trotse medewerkers van de stad Oostende te laten blijven. We zitten in een crisis, zet in op het behoud van Oostendse jobs en zet de procedure tot uitbesteding van de keuken en de thuiszorg stop.”, besluit Jeroen Soete. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant