Nieuws

LOKAAL: OOSTENDE: Herdenking Henri Edebau als coronaproof alternatief voor 1 mei 2021

Ronny Wolfcarius

Saturday 01

May 2021 21:30

Het voorbije 1 mei-weekend van 2021 werd in deze coronatijden gevierd zonder optocht door de straten van Oostende. Als alternatief gingen we Henri Edebau eren bij zijn monument in de Gelukkige Haardstraat. Het initiatief kwam van gemeenteraadslid Michael Vanhee. Ook familieleden van Edebau waren aanwezig.
"De levensloop van Henri Edebau staat bol van de verwezenlijkingen voor een eerlijke en rechtvaardige wereld. Hij betekent enorm veel voor de socialistische beweging. Zijn verdiensten zijn dan ook immens." - aldus John Crombez en Jean Vandecasteele in HLN Oostende.
Wie was Henri Edebau?
In het begin van de jaren 1900 was hij actief bij de Socialistische Jonge Wacht en vocht hij in WOI. Hij was gemeenteraadslid en schepen van Oostende van 1932 tot 1940 en van 1944 tot 1964. In WOII was hij politiek gevangene. Later werd hij voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij De Gelukkige Haard. Toen deze haar eerste wijk bouwde in de Gelukkige Haard-straat en de Bronstraat vernoemden ze deze naar Henri Edebau. Een monument dat recent terug zichtbaar werd gemaakt, herinnert nu aan hem.

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant