Nieuws

LOKAAL: Leuvenaars kunnen nog tot eind mei stemmen voor ideeën om de publieke ruimte diverser in te richten

Ronny Wolfcarius

Tuesday 04

May 2021 15:15

De voorbije maanden konden Leuvenaars ideeën indienen om depublieke ruimte diverser in te richten. Dat leverde meer dan dertig ideeën op waarvoor Leuvenaars nu kunnen stemmen. Iedereen kan tot en met 31 mei stemmen voor drie ideeën op het online platform ‘Leuven, maak het mee!’.

 

“Onze stad telt ongeveer 170 nationaliteiten. Dat koesteren we en zien we als een kracht. We zien die diversiteit graag weerspiegeld in onze straten, pleinen, parken en gebouwen. Met dit initiatief willen we bouwen aan een inclusieve publieke ruimte waar iedereen zich in herkent en erkend voelt”, lichten schepenen Lies Corneillie en Lalynn Wadera toe. “We zijn dan ook erg blij met de vele ideeën die we ontvingen. Want samen bouwen we aan een diverse stad van de toekomst”, vervolgt Wadera. “We willen zo ook aantonen dat Leuven geen eiland is en dat we veel belang hechten aan gelijkwaardige mondiale relaties en internationale rechtvaardigheid”, vervolledigt Corneillie.

33 ideeën
Leuvenaars plaatsten de voorbije maanden in totaal 103 berichten op het online platform. De stad weerhield tijdens een eerste selectie 33 ideeën. Deze ideeën lopen erg uiteen, maar beogen allemaal het doel van het traject en zijn haalbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld over het deelnemen aan de Black History Month, het aanbrengen van verklarende panelen bij koloniale verwijzingen, het plaatsen van een multiculturele fototentoonstelling of kunstwerk, wereldmuziek laten klinken in de straten, aandacht voor diversiteit meenemen in architectuurwedstrijden, en het organiseren van een conferentie of een debatavond.

De overige berichten werden niet weerhouden, omdat ze niet aansluiten bij de doelstelling van het project om de publieke ruimte een diverse uitstraling te geven. Zo waren er bijvoorbeeld ideeën om verwijzingen naar het koloniaal verleden weg te halen. Het opzet van dit initiatief is echter niet het verwijderen van koloniale symbolen. Alle ideeën blijven online staan en iedereen, ook wie een idee gaf dat de preselectie niet haalde, krijgt feedback van de stad.

“Tot en met 31 mei kan iedereen stemmen voor maximaal drie ideeën. We hopen dat veel Leuvenaars hun stem uitbrengen. Zo maken we samen het Leuven van morgen en creëren we een publieke ruimte waarin iedereen zich thuis kan voelen”, aldus de schepenen.

Het vervolg
In juni selecteert een jury uiteindelijk maximaal vijf ideeën, die vanaf 1 juli uitgevoerd worden. De beoordeling gebeurt op basis van het aantal stemmen voor een idee (50%) en criteria zoals boodschap, symboliek, zichtbaarheid, originaliteit, budget, eenvoud, impact en timing (50%). Op 30 juni 2021 maakt de stad de ideeën bekend en krijgen de indieners feedback.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant