Nieuws

LOKAAL: 9 op 10 instappers kan terecht in Leuvense basisschool van eerste voorkeur

Ronny Wolfcarius

Wednesday 28

April 2021 15:38

De afgelopen weken konden ouders hun kinderen aanmelden in een Leuvense basisschool. De toekenning van deze plaatsen werd deze week aan de ouders bekendgemaakt: van de 1005 aangemelde instappers kan zo’n 90% terecht in een Leuvense school van eerste voorkeur. Als je kijkt naar de top drie is dat zelfs 99%.

Twee fasen
De aanmeldperiode verloopt elk jaar in twee fasen: eerst is er een voorrangsperiode voor kinderen met een broer of zus, of een ouder die in de school werkt. Deze kinderen krijgen een plaats in die school als zij dat wensen. De voorrangsperiode liep al begin dit jaar.

In de tweede fase verdeelt een computersysteem de kinderen die geen voorrang hebben over de verschillende Leuvense scholen. Het systeem houdt rekening met zowel de voorkeur als de afstand van de woon- of werkplaats tot de school. De verdeling van deze groep kinderen gebeurde deze week.

Ouders actief informeren
Door de coronamaatregelen vonden niet alle ouders meteen de weg naar het aanmeldsysteem. Half maart bleek dat een derde van de kinderen in Leuven, geboren in 2019, nog niet werd aangemeld. Concreet ging het over 310 kinderen. “We hebben meteen extra communicatie ingezet om nog zoveel mogelijk ouders actief te bereiken”, zegt Els Bertrands, voorzitter van het Lokaal overlegplatform Leuven (LOP). “De buurtwerkers, de welzijnspartners, OCMW en Kind&Gezin en de stadsdiensten hebben ouders gecontacteerd en hen indien nodig geholpen om hun kinderen aan te melden.”, vult schepen van onderwijs Lalynn Wadera aan.

Inschrijven vanaf 3 mei
De ouders die hun kinderen aanmeldden hebben nu hun inschrijvingsticket. Hiermee kunnen zij hun kind vanaf maandag 3 mei inschrijven in de toegekende school. “Enkele ouders meldden hun kinderen niet aan. Zij kunnen hen vanaf 4 juni inschrijven in de scholen waar er nog plaats is. Vanaf 3 juni vind je op de website van meld je aan een overzicht van de scholen die op dat moment nog vrije plaatsen hebben”, sluit schepen Wadera af.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant