Nieuws

LOKAAL: Gent - Anne Schiettekatte: ‘Struikelstenen’ voorkomen dat slachtoffers van de nazi’s vergeten worden

Ronny Wolfcarius

Thursday 27

May 2021 12:33

De Gentse gemeenteraad heeft op 26 mei 2021 een reglement goedgekeurd voor de aanvraag van de plaatsing van ‘Stolpersteine’, ook bekend als de ‘struikelstenen’ van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In heel Europa worden die aangebracht in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Ons gemeenteraadslid Anne Schiettekatte (wiens grootoom Gabriël Porton als lid van het Onafhankelijkheidsfront gewapend weerstander was – hij staat op de foto bij deze tekst) volgt het dossier op de voet. “Een paar jaar geleden al stelde ik de vraag of het mogelijk was om bijkomende struikelstenen te plaatsen in onze stad. Toen verliepen de aanvragen altijd via de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden. Die liet er al 23 plaatsen en heeft die ook allemaal betaald. Ik ben blij dat nu eindelijk een reglement is zodat particulieren nu ook een aanvraag indienen kunnen indienen.”

‘Betrek oud-strijders bij de aanvraagprocedure!’

Er is echter vooraf geen overleg geweest met de Confederatie. “Dat vind ik wel jammer. Ik blijf er van overtuigd dat dat een grote meerwaarde zou geweest zijn. De Confederatie van Oud-strijders en Vaderlandslievende Verenigingen werd wel gecontacteerd, maar hun bemerkingen werden niet opgenomen. Ik heb gevraagd aan de schepen van Burgerzaken om in de aanvraagprocedure wél beroep te doen op zowel de Nationale Confederatie als op de Confederatie van Oud-strijders. Ze heeft dat gelukkig toegezegd. Want, ten eerste: zij hebben ongelooflijk veel info. En ten tweede: ze vertegenwoordigen verschillende organisaties, zodat ze (indien nodig) ook elders kunnen nagaan of de info over de te herdenken persoon juist is.”

‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’

Een struikelsteen kost 132 euro, de plaatsing door de Stad Gent 85 euro.

“Ik kijk al uit naar de eerste evaluatie nadat het reglement een tijdje in voege is. De aanwezigheid van veel mensen bij de inhuldiging van Stolpersteine toont dat er interesse is van particulieren. In Gent zijn er nu eenmaal veel families van verzetsstrijders, of van mensen die bij de clandestiene pers werkten, of andere taken opnamen met maar één doel: vrijheid voor ons allemaal. Ze zijn daar gelukkig in geslaagd… maar velen hebben dat bekocht met hun leven. We mogen hen nooit vergeten – en een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is. De struikelstenen en dit reglement zijn er net om net dat te vermijden.”

 

Gabriel Porton werd als verzetsstrijder opgepakt aan de Coupure op 14 december 1942. Hij werd gedeporteerd naar het Fort van Breendonk dat door de nazi’s werd gebruikt als gevangeniskamp. Van daaruit werd hij overgebracht naar Duitsland. Hij is het laatst gezien op 12 december 1944 in de gevangenis Moabit in Berlijn, waar politieke tegenstanders en verzetsstrijders opgesloten en geëxecuteerd werden...

Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant