Nieuws

LOKAAL: Diest: Vooruit en Groen reiken de hand naar schepenen om samen menstruatiearmoede aan te pakken.

Ronny Wolfcarius

Wednesday 26

May 2021 21:33

Een kwantitatief onderzoek dat Caritas Vlaanderen uitvoerde in het najaar van 2019 bij 2.608 Vlaamse meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar toonde aan dat Vlaamse meisjes al eens weg bleven van school omdat ze geen geld hadden om menstruatieproducten te kunnen kopen. Sommige meisjes leenden soms al eens menstruatieproducten of namen de pil door, omdat dit goedkoper is dan menstruatieproducten. In kwetsbare groepen, is het aantal betrokken meisjes nog groter.

 

Groen Diest raadslid Miet Dirix kaartte deze feiten aan op de Diestse gemeenteraad van april. In tegenstelling tot de bevoegde schepen De Dobbeleer (DDS) die toen nog huiverde van goed bedoelde geefacties, toonde Vooruit raadslid Carina Jankowski wel interesse om de Diestse jonge meisjes te ondersteunen. Zelf had ze immers al eerder enkele contacten gelegd rond deze problematiek.

De 2 oppositieraadsleden bleven niet bij de pakken zitten en getuigden van daadkracht. Miet en Carina hadden naast een onderling overleg ook een boeiend gesprek met de vertegenwoordigster van BruZelle, een organisatie die de inzameling en discrete verdeling van menstruatieproducten organiseert. Ook was er contact met VIVA-SVV Vlaams-Brabant, een vrouwenvereniging die het welzijn van vrouwen verhoogt via gedurfde campagnes, innovatieve projecten en hartverwarmende activiteiten.

Nu de plannen concreter worden, zullen de vrouwelijke raadsleden Dirix en Jankowski tijdens de gemeenteraad van mei de vraag terugkoppelen naar de bevoegde schepen De Dobbeleer (DDS). ‘We zijn van mening dat het welslagen van deze waardevolle actie verhoogd kan worden door de krachten te bundelen. Wanneer we al het enthousiasme en onze respectievelijke contacten samenleggen kunnen we tot een mooi resultaat komen. Door zij aan zij te strijden tegen menstruatiearmoede kunnen we immers veel meer bereiken’, zegt Miet Dirix (Groen Diest). Hier kan Carina Jankowski (Vooruit Diest) haar collega enkel bijtreden. ‘Ik denk dat we dit project over de partijgrenzen heen moeten aanpakken. Deze inzamelactie, het sensibiliseren en verdelen van menstruatieproducten, doe je immers niet voor jezelf. Je doet het wél om onze Diestse meisjes die het nodig hebben, te ondersteunen’, aldus Jankowski.

Vanuit Groen en Vooruit is er duidelijk de overtuiging dat er samen veel meer bereikt kan worden door gezamenlijk engagement. Het is nog even afwachten of de bevoegde schepen hier ondertussen ook zo over denkt. Wordt vervolgd tijdens de Diestse gemeenteraad van 31 mei, die vanaf 20u online te volgen is via streaming.diest.be

 

Meer info en contact: Carina Jankowski 0497/78 95 50


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant