jong vrouwen een zetel aan het verplaatsen tijdens verhuis

Het is een keiharde realiteit voor iedereen die in Vlaanderen op zoek gaat naar een eigen stek. Of het nu gaat om kopen of huren: het is superduur. Zonder hulp van ouders is het voor de meeste jonge mensen gewoon onmogelijk geworden om een eigen woning te kopen. Wie wel kan meedingen, moet vaak de duimen leggen voor grote speculanten die meer en meer woningen opkopen in onze steden. Een woning huren is dan weer dubbel zo duur als 20 jaar geleden. Als het al haalbaar is om de huurprijs te betalen, blijft er niets meer over om te sparen voor een eigen woning.

Daarom strijden wij voor: 

● Lagere belastingen We schaffen de registratierechten af tot 250.000 euro bij aankoop van je enige, eigen huis of appartement. Het deel van de aankoopprijs dat boven dit bedrag gaat, wordt progressief belast. Zo maken we de aankoop van de enige, eigen woning goedkoper voor jonge mensen.

● Lagere facturen bij de notaris We zorgen voor lagere prijzen bij de notaris door de concurrentie te laten spelen in het voordeel van de consument en de notariskosten verder te verlagen.

● Lagere huurprijzen We brengen de huurwaarborg terug van 3 naar 2 maanden huur en voeren een huurprijsrem in. Dat betekent dat verhuurders bij nieuwe contracten verplicht worden om de lokale richthuurprijs te volgen. Door een correcte huurprijs te vragen, halen we de huisjesmelkers eruit.

● Meer woningen voor jonge mensen Om starters meer kansen te geven om zelf een woning te kopen, zorgen we ervoor dat een groter deel van het koopaanbod bij hen terechtkomt. Dat doen we door de aankoop van een tweede en derde woning duurder te maken door de registratierechten voor buitenverblijven te verhogen van 12% naar 21%. Daarnaast geven we jonge mensen voorrang op investeerders in populaire stadsbuurten.

● 115.000 sociale woningen extra We bouwen 115.000 sociale woningen extra tegen 2050. Zo geven we een injectie aan onze bouwsector en maken we voluit gebruik van de middelen voor sociaal wonen die de Vlaamse regering laat liggen.

Strijd mee