Onze 30 strijdpunten voor de toekomst

Investeren in meer en betaalbare kinderopvang

Kinderjuf aan het spelen met kindje

Kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Om hen perspectief te geven op een goede job en een goed leven is het cruciaal dat ze van jongs af aan alle kansen krijgen. Dat begint met goede kinderopvang, waar ze leren omgaan met andere kindjes en taalvaardig worden. De eerste jaren zijn cruciaal. Daarom willen we fors investeren in die eerste 6 levensjaren van elk kind. Zodat elk kind wél weer - in alle veiligheid - alle kansen krijgt op de beste toekomst. Hoogstaand kleuteronderwijs is het logische vervolg op betere kinderopvang. In die eerste jaren moeten we elk kind ook goed Nederlands leren. Dat is voor elk kind de beste garantie op een eerlijke start. We zorgen er ook voor dat minder ministers er zich mee moeien. Wij willen één minister van het Kind, die zich maar op 1 ding hoeft te concentreren: de toekomst van al onze kinderen.

Daarom strijden wij voor:   

● Plaats voor elk kind Voor alle kinderen moet er een plaats zijn in de kinderopvang. We investeren fors in onze kinderopvang om het huidige tekort aan plaatsen op te vangen.

● Betere kwaliteit: minder kinderen per begeleider We investeren niet alleen in meer plaats, maar ook in meer kinderbegeleiders. We verhogen de kwaliteit van onze kinderopvang door te zorgen dat er minder kinderen per begeleider zijn. Zo kunnen de begeleiders de kinderen meer aandacht geven en hen veel meer leren. We investeren ook in betere lonen voor kinderbegeleiders.

● Lagere factuur We willen dat elk kind naar de kinderopvang gaat. Om de factuur weer betaalbaar te maken voor iedereen, maken we de prijs afhankelijk van inkomen én vermogen. Bovendien bieden we elk kind 130 dagen gratis kinderopvang aan tot het 3 jaar is. Zo zorgen we ervoor dat elk kind vroeg in contact komt met het Nederlands, leert omgaan met leeftijdsgenootjes en het ook goed kan doen op school.

Strijd mee