Onze 30 strijdpunten voor de toekomst

Het vertrouwen in de politiek herstellen

Mensen hebben geen vertrouwen meer in de politiek. Ze zijn de politiek beu en hebben het gevoel dat de politiek hen in de steek laat. Vooruit wil het vertrouwen in de politiek herstellen. Dat doen we in de eerste plaats door goed en eerlijk beleid te voeren. Maar ook door ervoor te zorgen dat de politiek minder geld kost en sneller en efficiënter werkt. Door het aantal politici en de partijfinanciering te verminderen, en door mensen nauwer bij de politiek te betrekken.

Daarom strijden wij voor: 

● Verbod op partij-uitgaven voor advertenties op sociale media Vooruit wil een verbod op partijuitgaven voor advertenties op sociale media. Sociale media kun je als partij perfect gebruiken zonder advertenties te kopen.

● Minder partijfinanciering We verminderen de overheidsdotaties aan politieke partijen en maken ze transparanter en democratischer.

● Geen uitzonderingen meer voor politici We hervormen het statuut en de verloning van de parlementsleden en brengen het in lijn met het statuut van werknemers in de privésector. De uittredingsvergoeding voor politici schaffen we af.

● Minder politici en mandaten Ons land telt 6 parlementen en 522 parlementsleden. Het aantal parlementsleden moet gewoon naar beneden.

● We schaffen de senaat af De Senaat heeft sinds de 6e staatshervorming nog weinig wetgevende en al helemaal geen controlerende bevoegdheden meer. Toch zetelen er nog steeds 50 deelstaatsenatoren en 10 niet-verkozen maar gecoöpteerde senatoren. We schaffen de Senaat daarom helemaal af.

● Stemmen vanaf 16 jaar Er wordt te vaak over jongeren gesproken en geschreven, maar nog steeds veel te weinig mét jongeren. Vooruit pleit daarom voor stemmen vanaf 16 jaar op alle niveaus. 

Strijd mee