2 kindjes met mama in tent in huis aan het leren

Sterke jeugdzorg kan voor kinderen en jongeren in een onveilige thuissituatie een levensgroot verschil maken. Toch wordt de jeugdzorg door de Vlaamse regering al jaren ondergefinancierd en worden de wachttijden jaar na jaar langer. De Vlaamse jeugdzorg heeft al lang te maken met plaatstekort. Tijd om die stilstand te doorbreken. Niet alleen door te investeren in onze jeugdzorg, maar ook door ze te hervormen en door snel in te grijpen wanneer het kind in gevaar is.  

Daarom strijden we voor:

● Investeren in vlaamse jeugdzorg Duizenden kinderen in Vlaanderen hebben hulp nodig of leven ronduit in een onveilige situatie. Daarom zijn er dringend meer investeringen nodig om aan de noden tegemoet te komen. Te beginnen met voldoende crisisopvang, zodat tenminste de kinderen en jongeren in acute situaties een veilige plek vinden, 24 op 24 en 7 op 7.

● Vlaamse jeugdzorg hervormen We hervormen de Vlaamse jeugdzorg zodat jongeren in nood sneller de weg vinden naar de juiste hulp. We zorgen ervoor dat elke jongere in de jeugdhulp een eigen begeleider heeft en we ondersteunen de mensen in de jeugdzorg beter.

● Snel ingrijpen bij gevaar We moeten kinderen in gevaarlijke situaties sneller op de radar krijgen en er vroeger bij zijn. Zelfs al tijdens een verontrustende zwangerschap moet er hulp kunnen opgelegd worden door een jeugdrechter. Wanneer we er snel bij zijn en hulp kunnen voorzien voor ouders en kinderen samen, zullen minder kinderen geplaatst hoeven te worden of levenslange trauma’s met zich mee dragen.

Strijd mee