zorg.jpg

Vooruit heeft in deze regering enorm geïnvesteerd om onze zorg toegankelijk en betaalbaar te maken. Voor iedereen. Voor 4 euro naar de huisarts, op een laagdrempelige en betaalbare manier naar een psycholoog kunnen (kinderen en jongeren die dat zelfs gratis kunnen), het zijn maar enkele voorbeelden. Die investeringen om onze zorg betaalbaar te maken voor iedereen mogen de volgende jaren niet stilvallen.

Daarom strijden we voor: 

● Minder betalen voor zorg Voor 4 euro naar de dokter gaan, en dus de regeling dat je enkel je eigen deel betaalt, willen we verplichten bij élke zorgverstrekker. In plaats van eerst de volle pot te moeten voorschieten en dan terug te trekken van de mutualiteit. Op die manier halen we drempels tot zorg voor iedereen weg.

● Gratis huisarts, tandarts en psycholoog voor jongeren We maken de huisarts en de tandarts voor jongeren tot 24 gratis, net zoals we dat al voor de psycholoog deden. Op die manier zorgen we ervoor dat jongeren gratis snel zorg kunnen krijgen en voorkomen we op latere leeftijd grotere gezondheidsproblemen en hogere gezondheidskosten.

● Goedkopere brillen, hoorapparaten en beugels We willen hoorapparaten, brillen en beugels nog beter terugbetalen. Iedereen heeft recht om goed te kunnen zien, horen en lachen. Dat mag niet afhangen van hoe groot je budget is.

● Zorg zonder toeslagen op de factuur Voor wie het financieel moeilijk heeft, verbieden we dat ziekenhuizen of dokters extra’s aanrekenen op de factuur - de zogenoemde (ereloon) supplementen. We verbieden die extra’s wanneer patiënten geen keuze hebben na een doorverwijzing, bijvoorbeeld voor een scan. We leggen ook een limiet op waarbij ziekenhuizen extra’s vragen omdat je alleen op de kamer ligt en verbieden die (kamer)supplementen voor diensten zoals wifi of televisie. We financieren ziekenhuizen rechtstreeks voor deze diensten.

Strijd mee