Onze 30 strijdpunten voor de toekomst

Betaalbare energie voor iedereen

Papa en zoon samen aan het koken

De was doen, koken, het licht aan doen, je verwarmen in de winter: eerst en vooral is betaalbare energie gewoon een basisvoorziening die voor iedereen voorhanden en betaalbaar moet zijn. Daarom heeft Vooruit de btw op energie van 21% naar 6% verlaagd. Tijdens de energiecrisis hebben we voor een basispakket energie gezorgd en voor een uitbreiding van het sociaal tarief naar 2 miljoen mensen. Maar er is meer nodig en meer kunnen we doen om de factuur betaalbaar te houden voor iedereen. Tegelijk moeten we ook investeren in de energievoorziening van de toekomst. Alleen als we afstappen van fossiele brandstoffen kunnen we in onze eigen productie voorzien, en zijn we niet meer afhankelijk van gevaarlijke dictators of dubieuze regimes elders in de wereld. En kunnen we op termijn ons voordeel doen met goedkopere energie uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind.

Daarom strijden wij voor:  

● Een basispakket gratis stroom Energie is een basisbehoefte. We voorzien voor iedereen een basispakket gratis stroom. Wie alleen is, krijgt evenveel als een gezin. Zo drukken we de kosten extra voor singles.

● Minder lasten in de factuur Er zitten veel verdoken kosten in de elektriciteitsfactuur. Hierdoor wordt de elektriciteitsfactuur kunstmatig hoog. We halen heffingen weg uit de elektriciteitsfactuur en financieren ze op een rechtvaardige manier. Op die manier stimuleren we ook duurzame warmtepompen.

● Een progressief sociaal tarief Het sociaal tarief is vandaag zwart-wit: ofwel heb je er recht op, ofwel niet. We vervangen het ‘alles of niets sociaal tarief’ door een progressief sociaal tarief dat alle mensen bereikt die het nodig hebben. De benadeling van werkende mensen werken we zo weg. 

Strijd mee